Comparison of breakfast habits, sleep quality and waist circumferences of nutrition and dietetics students in Aprivate university in İstanbul
İstanbul'da özel bir üniversitede beslenme ve diyetetik bölümü öğrencilerinin kahvaltı alışkanlıkları ve uyku kalitelerinin bel çevreleri ile karşılaştırılması
  1. Tez No: 535783
  2. Yazar: OGUZ ALİBAŞOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİNNUR OKAN BAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Kahvaltı, Uyku Kalitesi, Bel Çevresi, Breakfast, Sleep Quality, Waist Circumference
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Oğuz Alibaşoğlu, İstanbul'da Özel Bir Üniversitede Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğrencilerinin Kahvaltı Alışkanlıkları ve Uyku Kalitelerinin Bel Çevreleri ile Karşılaştırılması. Yeditepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi,İstanbul,2017. Obezite son yıllarda görülme sıklığı hızla artış gösteren ve birçok hastalık için risk faktörü olan bir tehdit unsuru olarak kabul edilmiştir.Uyku düzeni ve kahvaltı alışkanlıkları da birçok yaş grubunda obezite riskini arttıran faktörler arasındadır. Çalışma 07.12.17 tarihli ve 37068608-6100-15-1397 sayılı etik kurul izni sonrası Yeditepe Üniversitesinde Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde okuyan, 18-28 yaş aralığında bulunan, yazılı gönüllü onamı alınan, 179 kadın öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Katılımcılara; kahvaltı alışkanlıklarını, öğün atlama sıklıklarını ve nedenlerini, kalınan yer özelliklerini ve uyku alışkanlıklarını sorgulayan bir anket uygulanmış, bel çevreleri kaydedilmiştir. Uyku kaliteleri Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi (PUKİ) ile ölçülmüştür. Bireylerin kahvaltı atlama alışkanlığı ve bel çevresi ilişkisi incelendiğinde aralarında anlamlı bir ilişki saptanamamıştır (p=0,143, p>0.05). PUKİ'ye göre uyku kalitesi ve bel çevresi arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır (p=0,821, p>0.05). Uyku kalitesi ve kahvaltı atlama alışkanlığı arasında da anlamlı bir ilişki bulunamamıştır (p=0,310, p>0.05). Uyku süresinin ve kalitesinin birçok hastalıkla ilişkili olduğu göz önünde bulundurulursa, uyku kalitesinin düzeltilmesine yönelik önlemler alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Oğuz Alibaşoğlu, Comparison of Breakfast Habits, Sleep Quality and Waist Circumferences of Nutrition and Dietetics Students in a Private University in İstanbul. Yeditepe University Institute of Health Sciences, Department of Nutrition and Dietetics, MSc Thesis, İstanbul, 2017. Obesity has been regarded as a threatening factor that has a rapidly increased incidence in recent years and is a risk factor for many diseases. Sleep patterns and breakfast habits are among the factors that increase the risk of obesity in many age groups. The study was carried out on 179 woman students who were registered to the Department of Nutrition and Dietetics at Yeditepe University and were in the age range between of 18-28 years and received written voluntary consent, following the approval of the ethics committee dated 07.12.17 and numbered 37068608-6100-15-1397. Questionnaire surveying sleep habits, meal skipping habits and reasons for skipping, living place characteristics and sleeping habits was performed and waist circumferences were recorded. Sleep quality was measured by the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI). No significant relationship was found between breakfast skipping and waist circumference (p = 0,143, p> 0.05). There was no significant relationship between sleep quality and waist circumference according to PSQI (p = 0,821, p> 0.05) also there was no significant relationship between sleep quality and breakfast habit (p = 0,310, p> 0.05). Considering that sleep duration and quality are related to many diseases, precautions should be taken to improve sleep quality.