Daha önce beslenme eğitimi almamış banka çalışanlarının beslenme bilgi düzeylerinin belirlenmesi
Defining the level of nutrition knowledge of the bank employees WHO has not received any nutrition education before
- Tez No: 535894
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSKENDER KARALTI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: beslenme, beslenme bilgisi, demografi, beslenme eğitimi, nutrition, nutrition knowledge, demographics, nutrition education Key words: nutrition, nutrition education
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Beslenme; büyüme, yaşamın sürdürülmesi ve sağlığın korunması için besin öğelerinin vücutta kullanılmasıdır. Bunun için de, enerji ve besin öğelerinin yeterli ve dengeli olarak sağlanması bireylerin sağlıklı olabilmeleri açısından gereklidir. Bu öğelerden herhangi biri alınmadığında ya da gereğinden az ya da çok alındığında büyüme ve gelişmenin engellendiği, sağlığın bozulduğu bilimsel olarak ortaya koyulmuştur. Her bireyin gün içerisinde kendi ihtiyaçları için alması gereken makro ve mikro besin öğeleri vardır. Bunlar makro besin öğesi olarak protein, karbonhidrat, yağ iken; mikro besin öğesi olarak vitaminler ve minerallerdir. Beslenme ve bazı önemli hastalıklar arasında güçlü bir ilişki bulunmaktadır. Metropol şehirlerde yaşayan banka çalışanlarının beslenme şekli hazır gıdalara dayanmaktadır. Gıda çevresi bakımından, besin tüketimleri yüksek kalorili ve fazla yağ ve şeker oranına sahip gıdalardan oluşmaktadır. Banka çalışanlarının besin seçimi çalışma saatlerinin yoğunluğuna, sosyo-ekonomik durumuna bağlı olmanın yanında yaş, cinsiyet ve eğitim seviyelerinden etkilenmektedir. Bu çalışma İstanbul'da özel bir bankanın genel müdürlüğündeki daha önce beslenme danışmanlığı almamış banka çalışanlarının beslenme bilgi düzeylerinin belirlemektedir. Çalışmaya bankada çalışan erkek (n=35) ve kadın (n=29) toplamda 64 kişi katılmıştır. Çalışma Nisan 2017 ve Mayıs 2017 arasında toplam 64 banka çalışanı, 35 (% 54,7) erkek ve 29 (% 45,3) kadın ile gerçekleştirilmiştir. Banka çalışanlarının yaş ortalaması 30,25'dir. % 59,4'ü evlidir ve evlenmeyenlerin yüzdesi % 40,6'dır. Katılımcıların çoğunluğu (% 96,9) bir üniversite veya yüksek lisans derecesi almıştır. Katılımcıların vücut kitle indeksi (BMI) ölçümü 26,613 kg/ m2'dir. Katılımcıların %95,3'ü tam zamanlı çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
Nutrition; the use of nutrients in the body for growth, the maintenance of life and the protection of health. For this reason, adequate and balanced supply of energy and nutrients is necessary for the health of the individual. It has been scientifically proved that growth and development are prevented and health is impaired if none of these items are taken or taken more or less as needed. Each individual has macro and micronutrient items he or she needs to take for their needs during the day. While these are protein, carbohydrate, fat as a macro nutrient; vitamins and minerals as micronutrient. There is a strong relationship between nutrition and some important diseases. Metropolitan cities are based on ready-made meals in the form of nutrition of bank employees living in the cities. In terms of food environment, food consumption consists of high calorie and high fat and sugar ratio foods. The choice of food for the employees of the bank is influenced by age, gender and education levels, as well as the socio-economic status of the working hours. This study determines the nutritional knowledge levels of bank employees who have not received nutritional counseling in the general directorate of a private bank in Istanbul. Sixty-four men (n = 35) and women (n = 29) participated in the study. The study was conducted between April 2017 and May 2017 with 64 bank employees, 35 (54,7%) men and 29 (45,3%) women. The average age of the bank employees is 30,25. 59,4% are married and 40,6% are unmarried. The majority of the participants (96,9%) received a university or postgraduate degree. Participants' body mass index (BMI) measurement was 26,613 kg/ m2. 95,3% of participants are working full-time.