Sağlık çalışanlarının enfeksiyon kontrol ve izolasyon önlemlerine yönelik bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of knowledge levels of healthcare employees on infection control and isolation precautions
- Tez No: 535893
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hastane enfeksiyonu, Enfeksiyon kontrolü, İzolasyon önlemleri, Yoğun bakım ünitesi çalışanları, Hemşirelik, Hospital infections, Isolation precautions, Healthcare workers of intensive care services, Nursing
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Hastanelerdeki sağlık bakım hizmetlerinin en önemli göstergelerinden biri olarak kabul edilen hastane enfeksiyonları, hastaların yoğun bakım ünitelerinde ve tedavi aldıkları kurumlarda daha uzun süre yatmalarına yol açmaktadır. Bununla birlikte hastaların morbidite ve mortalite oranları artmakta olup, dolayısıyla tedavi maliyetlerinde de artışa neden olmaktadır. Hastaneye tanı ve tedavi amaçlı yatan hastaların %5-10'u yoğun bakım ünitelerinde tedavi almaktadır. Bu birimlerde meydana gelen enfeksiyonlar, tüm hastane enfeksiyonlarının %20-25'ini oluşturmaktadır. Enfeksiyonların yayılımının önlenmesinde kullanılan enfeksiyon kontrol ve izolasyon önlemleri hastaların yoğun bakım ünitelerine veya hastanenin diğer alanlarına kabul edilmesiyle başlayan bir süreçtir. Bu sürecin doğru işlemesi ve hastaların hastane enfeksiyonlarına karşı korunmasında enfeksiyon kontrol ve izolasyon önlemlerinin tüm sağlık çalışanları tarafından iyi bilinmesi ve kullanılması önemli bir yere sahiptir. Bu araştırmada, hastane enfeksiyonlarının önlenmesine yönelik enfeksiyon kontrol ve izolasyon önlemlerine uyumun değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Evreni 254 olan sağlık çalışanlarının (hemşire, hekim, ebe) örneklem sayısı tabakalı örneklem hesabı ile 153 olarak belirlenmiştir.“İzolasyon Uyum Ölçeği”kullanılarak yapılan çalışmada sağlık çalışanlarının daha çok iç hastalıkları biriminde çalıştığı ve meslekteki çalışma süreleri ve kurumda çalışma sürelerinin ortalamalarının eşit olduğu saptanmıştır. Çalışanların birimlerine ait enfeksiyon hızlarını biliyor olması, hasta bakımında daha çok temas izolasyonu uyguladıkları ve birimlerine ait dirençli mikroorganizma varlığında enfeksiyon kontrol hemşiresine danıştıkları görülmüştür. İzolasyon önlemlerine uyumun hemşire ve yönetici hemşirelerin daha çok özen gösterdikleri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Hospital infections which is the most important indicators of care services in hospitals cause lasting long treatment time intensive care services and received a treatment institutions. In addition, increasing morbidity and mortality rates of patients causes increasing treatment cost. 5-10% of the patients hospitalized for diagnostic and therapeutic purposes are receiving treatment in intensive care units. 20-25% of hospital infections are receiving a treatment at this unit. Insulation control precautions are a process which is beginning from acceptation of patients to intensive care services or other services of hospital. Knowing this process by all health care providers has an important role in protecting the patient against hospital infections. In the graduation thesis study, insulation accord scale is used for evaluation of accord to hospital infections and insulation rules. In the survey study which was completed with participating 168 health care providers, mostly employing at internal diseases unit and the equality of average of professional working time and working hours in the institutions were observed. It is seen that the employees know the infection rates of the units; they apply more insulation in the patient care and consult the infection control nurse in the presence of the resistant microorganism in their units. It has been determined that nurses and director nurses were taking care of insulation precaution accord.