Hekimlerin, eczane çalışanlarının ve hastaların elektronik rapor ve reçete sisteminden memnuniyetinin değerlendirilmesi
Evaluation of the satisfaction of physicians, pharmacy workers and patients from electronic reports and prescription systems
  1. Tez No: 535897
  2. Yazar: MERVE ÇERKEZOĞLU
  3. Danışmanlar: UZMAN ÖZLEM SUVAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik reçete, hekimler, hastalar, eczane çalışanları
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Giriş ve Amaç: Günümüzde ülkelerin kalkınma göstergelerinin başında sağlık düzeyiyle ilgili veriler gelmektedir. Son yıllarda sağlık kuruluşları Sağlık Bilişim Sistemlerini (SBS) sıklıkla tercih etmektedirler. SBS içinde yeni teknolojik uygulamalardan biri olarak karşımıza çıkan elektronik reçete uygulaması,“Sağlıkta Dönüşüm Programı”kapsamında hastanelerin kullandıkları bilgi yönetim sistemleri içindeki yerini almıştır. Çalışmamızın amacı; elektronik reçete ve rapor sistemini kullanmakta olan hekim, eczane çalışanı ve hastaların bu sistemden memnuniyet derecelerinin değerlendirilmesi, hizmet sunumundaki eksiklerin saptanması ve sistemin hastalara yansıyan sonuçlarının ortaya konulmasıdır. Gereç ve Yöntem: Araştırmamıza; 01.01.2018- 01.07.2018 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dışkapı Yıldırım Beyazıt Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi aile hekimliği polikliniğine başvuran 100 hasta, hastanemizde görev yapan 100 hekim, hastane çevresinde bulunan eczanelerde çalışmakta olan 100 eczane çalışanı alındı. Çalışmaya alınan kişilere, hazırlanan anket yüz yüze görüşme tekniği ile uygulandı. Araştırma sonucunda elde edilen verilerin değerlendirilmesinde SPSS 15.0 versiyon programı kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiki testler uygulandı. Niteliksel verilerin karşılaştırılmasında Pearson ki-kare testi kullanıldı. Veriler %95 güven düzeyinde incelenmiş olup p değeri< 0,05 ise h1 hipotezi kabul edildi. Bulgular: Çalışmamıza alınan hekimlerin %33'ü e-reçete sisteminin reçeteleme hatalarını azalttığını, %32'si reçete müdahalelerini azalttığını düşünmekteydi, %43'ü kağıt reçeteye dönmeyi tercih etmemekteydi ve %33'ü e-reçete sistemini diğer hekimlere önermekteydi. Eczane çalışanlarının ise %87'si e-reçete sisteminin reçeteleme hatalarını azalttığını, %80'i reçete müdahalelerini azalttığını düşünmekteydi, %76'sı kağıt reçeteye dönmeyi tercih etmemekteydi ve %84'ü e-reçete sistemini diğer eczane çalışanlarına önermekteydi. Hastaların %64'ü e-reçete sisteminin reçeteleme hatalarını azalttığını düşünmekteydi, %63'ü e-reçete şifresi verilse de reçete dökümü verilmesini talep etmekteydi, %49'u kağıt reçeteye dönmeyi tercih etmemekteydi ve % 66'sı e-reçete kullanılmasını desteklemekteydi. Sonuç: Çalışmamızda hastaların ve eczane çalışanlarının elektronik reçete ve rapor sisteminden genel memnuniyet oranları yüksek bulunurken, hekimlerin genel memnuniyet oranları düşük bulundu. Hekimlere ve eczane çalışanlarına, elektronik reçete ve rapor sistemini kullanmaya başlamadan önce sistemle ilgili daha kapsamlı bir eğitim verilmesi, sistemin hızını artırmaya yönelik teknik iyileştirmeler yapılması, elektronik reçete ve rapor sisteminin fonksiyonu ile ilgili memnuniyet oranını artıracaktır. Elektronik reçete sisteminin e-nabız sistemine entegre edilmesiyle hastaların kendisine yazılan reçetenin içeriğine ulaşabilmesi elektronik reçetede yer alan ilaçların neler olduğunu bilme konusundaki memnuniyetsizliği ortadan kaldıracak, hastaların elektronik reçete ve rapor sisteminden memnuniyet oranını artıracaktır.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Today, at the beginning of the development indicators of countries, data on health level are coming. In recent years, health institutions have frequently preferred Health Information Systems (HIS). The electronic prescription application, one of the new technological applications in HIS, took its place in the information management systems used by the hospitals within the scope of ''Health Transformation Program''. The purpose of our study; evaluation of satisfaction levels of physicians, pharmacy workers and patients who are using electronic prescription and report system, determining deficiencies in service delivery and revealing the results of the system reflected on patients. Materials and Methods: Our research; 100 patients who admitted to family medicine outpatient clinic in University of Health Sciences, Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital between 01.01.2018 and 01.07.2018, 100 physicians working in our hospital and 100 pharmacists working in pharmacies around the hospital were taken. The questionnaire was applied to the persons included in the study with face to face interview technique. SPSS version 15.0 was used to evaluate the data obtained from the study. Descriptive statistical tests were used to evaluate the data. Pearson chi-square test was used to compare qualitative data. Data were examined at 95% confidence level and p value