Ebeveynlerin ağız-diş sağlığındaki koruyucu uygulamalar hakkındaki bilgilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of parental knowledge about preventive applications in oral and dental health
- Tez No: 535972
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY TÜLOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Dentistry, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Bilgi, Çocuk Ağız-Diş Sağlığı, Ebeveyn, Koruyucu Uygulamalar, Tutum, Attitude, Child Oral-Dental Health, Knowledge, Parents, Preventive Applications
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Araştırmamızda, çocuk hastaların ebeveynlerinin ağız-diş sağlığındaki koruyucu uygulamalar hakkındaki bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi amaçlandı. Materyal ve Metot: Ağustos-Aralık 2018 tarihleri arasında kliniğimize başvuran çocuk hastaların ebeveynlerine, sosyodemografik durumlarını, ağız-diş sağlığı ve koruyucu uygulamalarla ilgili bilgilerini ve tutumlarını içeren anket formu uygulandı. Elde edilen verilerin istatistiksel olarak değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler ve ki-kare testi kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya toplam 1024 ebeveyni katıldı. Araştırmaya katılan ebeveynlerin çoğunun diş çürüğünün önlenebilir bir hastalık olduğunu düşündükleri (%81.9) ve diş çürüğünden korunmak için yapılabilecek uygulamalar hakkında bilgi sahibi oldukları gözlendi. Ebeveynlerin neredeyse tamamının diş çürüğüne neden olan gıdalar hakkında bilgi sahibi olduğu, ancak şekerli gıdaları tüketme zamanı (%24.2), ilk diş hekimi ziyareti (%22.9), diş fırçalamaya başlama yaşı (%16.4) ve ailelerin kaç yaşına kadar çocuklarının diş fırçalamasına yardımcı olması gerektiği (%20.3) hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları tespit edildi. Ayrıca ebeveynlerin %60.3'ünün diş çürüğünü önlemede florlu diş macunu kullanımının ve %93.9'unun da pit ve fissür örtücü uygulamasının etkisini bilmediği saptandı. Ebeveynlerin ağız-diş sağlığındaki koruyucu uygulamalar hakkında yetersiz bilgiye sahip olmalarından dolayı tutumlarının da doğru yönde olmadığı belirlendi. Ebeveynlerin ağız-diş sağlığındaki koruyucu uygulamalar hakkında bilgi ve tutumları ile çoğu sosyodemografik bulguları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu tespit edildi. Sonuç: Ebeveynlerin ağız-diş sağlığındaki koruyucu uygulamalar hakkında bilgi ve tutum düzeylerinin arttırılması ve farkındalığın yaratılması için topluma yönelik eğitim programlarının düzenlenmesi gerektiği, çocukların iyi bir ağız-diş sağlığına sahip olması ve çürüksüz bir nesil için çocuk diş hekimleri ve ebeveynlerin iş birliği içerisinde olması gerektiği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, it was aim to evaluate the knowledge and attitudes of parents about preventive application in oral and dental health. Material and Method: A questionnaire including sociodemographic status, knowledge and attitudes about oral-dental health and preventive application was applied to the parents of children who applied to our clinic between August-December 2018. Descriptive statistics and chi-square test were used for statistical evaluation of the obtained data. Results: A total of 1024 parents attended the study. It was observed that most of the parents who participated in the study considered dental caries as a preventable disease (81.9%) and had knowledge about the application that could be done to prevent dental caries. It was determined that almost all of the parents had knowledge about the foods that cause dental caries, however they did not have enough knowledge about the consumption time of sweetened foods (24.2%), the first visit to the dentist (22.9%), the age of starting tooth brushing (16.4%) and the age of parents brushed the children's (20.3%). In addition, it was found that 60.3% and 93.9% of parents had no idea about the effects of using fluorinated toothpaste and pit and fissure sealant application on the prevention of dental caries, respectively. It was also determined that the attitudes of the parents were not in the right direction due to their inadequate knowledge about preventive application in oral health. There was a statistically significant relationship between the knowledge and attitudes of the parents about preventive applications in oral health and the most of sociodemographic findings. Conclusion: We believe that it is necessary to organize public education programs for improving knowledge and attitude levels of parents and creating awareness on preventive application in the oral health, pediatric dentist and parents should cooperate for a generation without caries and having good oral and dental health of children.