Babaların emzirmeye etkisi ölçeğinin geçerlik ve güvenirliğinin incelenmesi
The reliability and validity study of the partner breastfeeding influence scale
  1. Tez No: 535988
  2. Yazar: EMEL BULDUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURDAN AKÇAY DİDİŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Anne sütü, emzirme, bebek, baba, geçerlik, güvenirlik, Breast milk, breastfeeding, baby, father, validity, reliability
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Bu araştırma Rempel & Rempel (2011) tarafından geliştirilen“Babaların Emzirmeye Etkisi Ölçeğinin”(The Partner Breastfeeding Influence Scale) Türkçeye uyarlamasının geçerlik ve güvenirliğini değerlendirmek amacıyla metadolojik olarak planlanmıstır. Yöntem: Bu çalışmanın evrenini 01 Temmuz- 31 Aralık 2018 tarihleri arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi Yenidoğan Polikliniğine başvuran bebeklerin babaları, örneklemini ise araştırmaya katılmayı kabul eden, araştırma dahil edilme kriterlerine uyan ve ölçekleri tam olarak dolduran 301 bebeğin babası oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak Birey Tanılama Formu ve Babaların Emzirmeye Etkisi Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde sayı/yüzde, korelasyon analizi, Cronbach  güvenirlik katsayısı ve faktör analizi yöntemleri uygulanmıştır. Bulgular: Ölçeğin geçerlik çalışmasında dil geçerliği için ölçeğin İngilizceden Türkçeye çevirisi ve daha sonra İngilizceye çevirisi yapılmıştır. Dil geçerliği sağlandıktan sonra içerik geçerliği için ölçek farklı sağlık alanlarında uzman 10 kişinin görüşüne sunulmuştur. Uzman görüşleri Davis tekniği kullanılarak değerlendirilmiştir. Uzman görüşlerine göre tüm maddelerin kapsam geçerlik indeksi“0.99”olarak bulunmuştur. Kendall W Katsayısı sonucuna göre uzmanlar arasında istatistiksel olarak görüş birliği olduğu belirlenmiştir (Kendall's W değeri 0.163; p .90, RMSA'nın > .080 olduğu saptanmıştır. Ölçeğin yapı geçerliği ile ilgili faktör analizi sonuçları verilerin modelle uyumlu olduğunu, beş faktörlü yapıyı doğruladığını, ölçeğin madde ve alt boyutlarının ölçekle ilişkili olduğunu, her bir alt boyuttaki maddelerin kendi faktörünü yeterli olarak tanımladığını göstermiştir. Sonuç: Yapılan tüm analiz ve değerlendirmeler sonucunda Babaların Emzirmeye Etkisi Ölçeğinin Türkçe formunun Türk toplumu için geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda ölçek Türkiye'de yapılacak araştırmalar için kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The Reliability and Validity Study Of The Partner Breastfeeding Influence Scale Aim: This study is methodologically planned for evaluation of validity and reliability of the Turkish revision of TPBIS (The Partner Breastfeeding Influence Scale) originally developed by Rempel & Rempel (2011). Methods: Study universe built up from fathers who visited Newborn Outpatient Clinic of Ege University Children Hospital between July 2018 and December 2018; and sample group is created by 301 fathers which volunterely joined the study, completed the survey and met the inclusion criterias. Person İdentification Form and TPIBS is used for data collection. In evaluation of the data frequency/percentage, correlation, Cronbach Alpha, exploratory and confirmatory factor analysis were used. Findings: For language validity, scale translated from English to Turkish and later retranslated to English. After language validation, scale presented to 10 academic members experted on different medical fields for content validation. Expert opinions were evaluated with Davis technique. According to expert opinions, content validity index of all items calculated as“0.99”. There is a statistical consensus between experts according to the result of Kendall W coefficiant (Kendall's W value 0.163; p .90 and RMSA is < .080 were determined. Factor analysis results of the construct validity of the scale showed that the data confirms that the data are consistent with the model. It also confirms five factorial construction and that the items and subscales are related to the scale. It is shown that each subscales identifies its own factor adequately. Conclusion: The analyses and evaluations show that TPBIS is a valid and relibale scale for Turkish population. According to these results The Partner Breastfeeding Influence Scale can be used successfully in the researches to be conducted in Turkey.