Nötrofil, lenfosit ve monosit hacim, geçirgenlik ve dağılım parametrelerinin enfeksiyon ve inflamasyon tanı ve takibinde kullanılması
He use of neutrophil, lymphocyte and monocyte volume, permeability and distribution parameters in the diagnosis and follow-up of infection and inflammation
- Tez No: 536174
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİHAN ANDIÇ
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Hematoloji, Hematology
 - Anahtar Kelimeler: enfeksiyon, sepsis, lökosit, crp, lökosit parametreleri, infection, sepsis, leukocyte, crp, leukocyte parameter
 - Yıl: 2018
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 68
Özet
Enfeksiyonlar, hastanede yatan hastalarda morbidite ve mortalitenin önemli bir nedenidir. Lökosit sayısı, diferansiyel sayım, C-reaktif protein (CRP) düzeyi ve kan kültürü sonuçları gibi laboratuvar parametreleri enfeksiyon tanısı için kullanılmaktadır. Çalışmamızda enfeksiyonu olan hastalarda lökosit VCS (Hacim, Geçirgenlik, Dağılım) parametrelerinin tanısal öneminin değerlendirilmesi ve güvenilirliklerinin CRP ve lökosit sayısı gibi enflamatuvar belirteçlerle karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışma Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Dahiliye Klinik ve Yoğun Bakım Ünitesinde yatmakta olan erişkin hastalarda yürütüldü. VCS parametreleri Beckman Coulter LH 780 cihazında çalışılan hemogram tetkiki sırasında otomatik olarak hesaplandı. 76 kontrol grubu, 96 sınırlı enfeksiyon ve 31 septik erişkin hasta çalışmaya alındı. Sepsis grubunda hem sınırlı enfeksiyon hem de kontrol grubuna göre ortalama lökosit sayısı, absolü nötrofil sayısı ve CRP değerinde anlamlı farklılık saptandı. Ortalama nötrofil hacmi (MNV), ortalama monosit hacmi (MMV) değerleri sınırlı enfeksiyonu olan ve sepsisli hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek olarak bulundu. Bu parametreler CRP ile korelasyon göstermekteydi. Ortalama nötrofil geçirgenliği (MNC) ve ortalama nötrofil dağılımı (MNS) değerleri kontrol ile sınırlı enfeksiyon grubu arasında benzer olup, sepsisli grupta hem kontrol hem de sınırlı enfeksiyon grubuna göre anlamlı daha düşük bulundu. CRP'nin eşik değeri >3.64 mg/dl alındığında enfeksiyonu saptamadaki duyarlılığı %95, özgüllüğü %98.68 olarak bulundu. MNV eşik değeri >147 olduğunda duyarlılığı %74.8, özgüllüğü ise %84.2, MMV eşik değeri >168.3 alındığında duyarlılığı %85.0, özgüllüğü %80,2 olarak saptandı. VCS parametreleri ek kan alımı ve maaliyet artışı getirmeden hesaplanabilmektedir. Bu parametrelerden hacim (V) değişkeni enfeksiyon tanı ve takibinde güvenle kullanılabilecek bir parametredir. Geçirgenlik (C) ve dağılım (S) parametreleri sepsiste gelişen reaktif özelliklerin değerlendirilmesine olanak sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Infections are important causes of the mortality and morbidity for hospitalized patients. Laboratory parameters such as leukocyte count, differential count, C-reactive protein (CRP) level and blood culture results are used for diagnosis of infection. In this study, we aimed to evaluate the diagnostic significance of the leukocyte VCS (volume, conductivity, scatter) parameters and crosscheck their reliability with the inflammatory markers such as CPR and leukocyte count. The study was conducted in adult patients in Eskişehir Osmangazi University Internal Medicine Clinic and Intensive Care Unit. VCS parameters were automatically calculated during the hemogram examination studied with Beckman Coulter LH 780. Control group of 76, localized infection of 96, and septic patient of 31 have been included in the study. When compared to the control group and localised infection group, septic group was statistically different regarding leukocyte count, absolute neutrophil count and CRP values. Mean neutrophil volume (MNV), mean monocyte volume (MMV) values were significantly higher for the localized infection group and for the septic group when compared to the control group. These parameters correlated with CRP. Mean neutrophil conductivity (MNC) and mean neutrophil scatter (MNS) values were similar between the control group and the localized infection group, and were significantly lower for the septic group when compared to the other two groups. Sensitivity of infection detection was 95%, and specifity was 98.68% for CRP at cut off value of 3.64 mg/dl. Cut off value >147 for MNV demonstrated sensitivity of 74.8%, specifity of 84.2%, cut off value >168.3 for MMV demonstrated sensitivity of 85.0%, specifity of 80.2%. VCS parameters can be calculated without extra blood sampling and doesn't increase cost. Volume (V) variable is a parameter that can be used safely in the diagnosis and follow up of infections. Conductivity (C) and scatter (S) parameters can be useful to evaluate the reactive intracellular changes of leukocytes in sepsis.