Yoğun bakım ünitesi'nde kritik hastalarda lökosit morfolojisi parametrelerinin ards şiddeti ve mortalite ile olan ilişkisi
Association of leukocyte morphology parameters with ards severity and mortality in critically ill patients in the intensive care unit
  1. Tez No: 908618
  2. Yazar: NURAY KAMILOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RUSLAN ABDULLAYEV, DOÇ. DR. FETHİ GÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: ARDS, kritik hasta, lökosit morfolojisi, mortalite, YBÜ, ARDS, critically ill patient, leukocyte morphology, mortality, ICU
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Akut respiratuar distres sendromu (ARDS) hipoksemi, kardiyak olmayan pulmoner ödem, düşük pulmoner kompliyans ve artan solunum yetersizliği gibi semptomlarla kendini gösteren bir klinik durumdur. Güncel kılavuzlar ARDS tanımı için klinik ve radyografik belirteçleri kullanmaktadır. Lökositlerin aktivasyonuna bağlı güçlü inflamatuar reaksiyon ARDS patogenezinde önemli bir rol oynar. Bu çalışmamızda hacim-iletkenlik-saçılım (HİS) teknolojisi ile ölçtüğümüz lökositlerin morfolojisindeki değişikliklerin ARDS hastalarında klinik sonuçları öngörmede ve tedavi stratejilerini belirlemede biyobelirteçler olarak kullanılabilirliğini araştırmayı amaçladık. Gereç ve yöntemler: Çalışmamız, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Yoğun Bakım Ünitesi'nde 2020 yılı Ocak ayına kadar yatmış ve ARDS gelişmiş olan 18 yaş ve üzeri hastaların verilerini retrospektif olarak inceleyen bir kohort çalışmasıdır. Hastaların demografik özellikleri, klinik bulguları, laboratuvar değerleri, Sequential Organ Failure Assessment (SOFA) skorları, hastane ve yoğun bakım yatış süreleri, mekanik ventilasyon süreleri ile sağkalım oranları kaydedildi. Ayrıca biyokimya laboratuvarlarında saklanan kan örneklerinden elde edilen hücre popülasyonu verileri, HİS teknolojisi ile ölçülen nötrofil, lenfosit, monosit ve diğer hücrelere ait hacim, iletkenlik ve ışık saçılımı gibi parametrelerle ilgili veriler de elde edildi. Lökositlerin morfolojisindeki değişikliklerin ARDS tanısı, prognozu ve mortalite tahminindeki değerleri incelendi. İstatistiksel analizler SPSS 23 ve MedCalc istatistik programları kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Çalışmamız, 71'i ARDS olan toplamda 141 hasta ile tamamlandı. ARDS hastalarında nötrofil, lenfosit, monosit ve eozinofil hücrelerine ait çeşitli HİS parametrelerinde anlamlı değişiklikler vardı. Bunlardan nötrofil hacmi standart sapması (SD-V NE) ve aksiyel ışık kaybı standart sapması (SD-AL2 NE) ile birlikte monosit hacmi standart sapması (SD-V MO) parametrelerinin ARDS'yi tahmin etmede anlamlı tanısal değerleri vardı (eğri altındaki alan ve %95 güven aralıkları sırasıyla, 0.811 [0.734-0.888], 0.801 [0.724-0.877] ve 0.851 [0.788-0.915]). ARDS şiddetine göre nötrofil, lenfosit, monosit ve erken granüllü hücrelere ait bazı HİS parametrelerinde de farklar vardı. Çoğu lenfositlere ait olmakla birlikte, nötrofil, monosit ve erken granüllü hücrelere ait bazı HİS parametrelerinin ARDS'ye bağlı 28 günlük mortaliteyi tahmin etmede değerleri olduğu görüldü. Sonuç: Çalışmamızda, lökosit morfolojisinden elde edilen HİS parametrelerinin ARDS hastalarında klinik sonuçları öngörmede önemli biyobelirteçler olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. Bu parametrelerin ARDS hastalarında hastalığın şiddetinin öngörülmesi ve hasta yönetimi açısından klinik uygulamalarda erken müdahale ve tedavi stratejileri geliştirmek için kullanılabileceği öngörülmektedir. Bu da hasta bakımını iyileştirme ve mortalite oranlarını azaltma potansiyeline sahiptir.
Özet (Çeviri)
Objective: Acute respiratory distress syndrome (ARDS) is a clinical condition characterized by symptoms such as hypoxemia, non-cardiogenic pulmonary edema, low pulmonary compliance and progressive respiratory failure. Current guidelines use clinical and radiographic markers for the ARDS definition. A strong inflammatory reaction due to activation of leukocytes plays an important role in the pathogenesis of ARDS. In this study, we aimed to investigate whether changes in the morphology of leukocytes measured by volume-conductivity-scatter (VCS) technology can be used as biomarkers to predict clinical outcomes and determine treatment strategies in ARDS patients. Materials and methods: Our study is a cohort study retrospectively analyzing the data of patients aged 18 years and older who developed ARDS and hospitalized in the Anesthesiology and Reanimation Intensive Care Unit of Marmara University Pendik Training and Research Hospital until January 2020. Demographic characteristics, clinical findings, laboratory values, Sequential Organ Failure Assessment (SOFA) scores, hospital and intensive care unit length of stays, duration of mechanical ventilation and survival rates were recorded. In addition, cell population data obtained from blood samples stored in biochemistry laboratories and data on parameters such as volume, conductivity and light scattering of neutrophils, lymphocytes, monocytes and other cells measured with VCS technology were also obtained. The values of changes in the morphology of leukocytes in ARDS diagnosis, prognosis and mortality prediction were analyzed. Statistical analyses were performed using SPSS 23 and MedCalc statistical programs. Results: Our study was completed with a total of 141 patients, 71 of whom had ARDS. There were significant changes in various VCS parameters of neutrophils, lymphocytes, monocytes and eosinophils in ARDS patients. Of these, neutrophil volume standard deviation (SD-V NE) and axial light loss standard deviation (SD-AL2 NE), as well as monocyte volume standard deviation (SD-V MO) had significant diagnostic values in predicting ARDS (area under the curve and 95% confidence intervals were 0.811 [0.734-0.888], 0.801 [0.724-0.877] and 0.851 [0.788-0.915], respectively). There were also differences in some VCS parameters of neutrophils, lymphocytes, monocytes and early granulated cells according to ARDS severity. Although most belonging to lymphocytes, some VCS parameters of neutrophils, monocytes and early granulated cells were found to have value in predicting 28-day mortality due to ARDS. Conclusion: In our study, we concluded that VCS parameters derived from leukocyte morphology can be used as important biomarkers to predict clinical outcomes in ARDS patients. These parameters can be used to predict the severity of the disease in ARDS patients and to develop early intervention and treatment strategies in clinical practice in terms of patient management. This has the potential to improve patient care and reduce mortality rates.