Yün, kazein ve poliamid esaslı kumaşların çeşitli özelliklerinin incelenmesi
Investigation of various properties of wool, casein and poliamide based fabrics
  1. Tez No: 536256
  2. Yazar: TUĞBA SİNAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED İBRAHİM BAHTİYARİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Poliamid, yün, kazein, fonksiyonel özellikler, kendini iyi hissetme, Polyamide, wool, casein, functional properties, wellness, well-being
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Dünya nüfusunun artması ile birlikte tekstil ürünlerine duyulan ihtiyaç da gün geçtikçe artmaktadır. Bu ihtiyacı karşılamak amacıyla doğal liflerden, sentetik liflerden ve rejenere liflerden tekstil ürünleri üretilmektedir. Tekstil ürünlerine değer kazandıran ve pazar payını artıran fonksiyonel işlemlerin önemi de gün geçtikçe artmaktadır. Bu fonksiyonel işlemler sayesinde aynı zamanda kullanıcıların kendilerini daha iyi, daha güvende ve daha sağlıklı hissetmeleri de amaçlanmaktadır. Bu çalışmanın amacı hammadde farklılığının tekstil ürünlerinin iyi hissettirme özelliği üzerindeki etkisini araştırmaktır. Bu amaçla yün, kazein ve poliamid 6.6 iplikleri ile kumaşlar üretilmesi ve bu kumaşların fonksiyonel testlere tabi tutularak karşılaştırma yapılması hedeflenmiştir. Çalışma kapsamında ribana örgü yapısında kumaşlar üretilmiştir. Üretilen kumaşların fiziksel ve kimyasal özelliklerinin yanı sıra termofizyolojik konfor, anti bakteriyel, yüzey iletkenliği, güç tutuşurluk ve ultraviyole koruma testi ile fonksiyonel özellikleri de test edilmiş aynı zamanda kumaşlar farklı boyarmaddeler ile boyanarak boyanma karakterleri de değerlendirilmiştir. Çalışmada kullanılan kumaşların termofizyolojik konfor, güç tutuşurluk ve UV koruma özelliklerinde hammaddeye bağlı olarak performans farklılıkları gözlenirken anti bakteriyel ve anti statik özellikleri açısından değerlendirildiğinde ciddi bir fark görülmemiştir. Ayrıca kumaşlar boyanma karakterleri açısından değerlendirildiğinde yün kumaşın boyama verimlerinin diğerlerine oranla daha iyi olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The need for textile products is increasing day by day with the increasing of world population. Textile products obtained from natural fibers, synthetic fibers and regenerated fibers are produced in order to meet this need. The importance of functional processes that add value to textile products and increase market share is also increasing day by day. Thanks to these functional processes, users are expected to feel better, safer and healthier themselves at the same time. The aim of this study is to investigate the effect of raw material differences on the good feel and wellness properties of textile products. For this purpose, it was aimed to produce fabrics with wool, casein and poliamide 6.6 yarns and to compare the performance of these fabrics with functional tests. Within the scope of the study, fabrics were produced with rib knit structure. In addition to the physical and chemical properties of produced fabrics, the functional properties like thermophysiological comfort, anti-bacterial, surface conductivity, flame retardancy and UV protection have been tested. At the same time, coloration characteristics of fabrics have been evaluated with different dyestuff. Thermophysiological comfort, flame retardancy and UV protection properties of the fabrics in the study were observed performance differences due to the raw material. But no significant difference was observed in terms of anti-bacterial and anti-static properties. Also, when the fabrics were evaluated in terms of coloration characteristics, it was observed that the color strengths of wool fabric were better than the others.