Çocukluk çağı obsesif kompulsif bozukluğunda serum inflamatuar parametrelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum inflammatory parameters in pedi̇atri̇c obsessive compulsive disorder
  1. Tez No: 536268
  2. Yazar: PELİN DAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİYE TOROS
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: ferritin, interlökin, obsesif kompulsif bozukluk, ferritin, interleukin, obsessive compulsive disorder
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Psikiyatrisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Obsesif ve kompulsif bozukluğun etyopatogenezinde inflamatuar süreçlerin olası rolüne dair artan veriler mevcuttur. Bu verilere dayanarak yapılan bu çalışmada obsesif ve kompulsif bozukluğu olan çocuk ve ergen bireylerde serum inflamatuar parametrelerinin değerlendirilmesi, sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması ve bu parametrelerin bozukluğun şiddetiyle olan olası ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları polikliniğine başvuran daha önce hiç ilaç kullanmamış ve komorbid hastalığı olmayan obsesif kompulsif bozukluk tanısı alan çocuk ve ergenlerde beyaz küre sayısı, ferritin, c-reaktif protein (CRP), prokalsitonin, interlökin 1(IL-1), interlökin 2 (IL-2), interlökin 6 (IL-6), interlökin 8 (IL-8), interlökin 10 (IL-10), tümör nekroz faktör alfa (TNF- α) düzeyleri çalışılmış ve sonuçlar sağlıklı çocuk ve ergenlerin kan sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır. Ayrıca serum sitokin düzeyleri ve diğer inflamatuar parametreler ile OKB'nin şiddeti arasında ilişki olup olmadığı değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucunda OKB hastaları ile sağlıklı kontroller arasında sosyodemografik açıdan farklılık saptanmamıştır. İncelenen inflamatuar parametrelerden beyaz küre sayısı, CRP, prokalsitonin, IL-1, IL-2, IL-6, IL-8 ve TNF- α açısından gruplar arasında farklılık saptanamazken, IL-10 düzeyi hasta grupta anlamlı olarak daha yüksek olarak tesbit edilmiştir. Semptom şiddetiyle beyaz küre sayısı, CRP, prokalsitonin, IL-1, IL-2, IL-6, IL-8, IL-10 ve TNF- α arasındaki ilişki incelendiğinde ise herhangi bir parametre ile semptom şiddeti arasında herhangi bir ilişki tespit edilememiştir. Ferritin ise gruplar arasında farklılık göstermezken, demir eksikliğini gösterecek şekilde düşük ferritin düzeylerinin saptanma oranı hasta grupta daha fazla oranda gözlenmiş ve bu fark istatistiksel olarak da anlamlı bulunmuştur. Dahası ferritin düzeyleri ile OKB hastalarının kompulsiyon skorları arasında negatif yönde doğrusal bir ilişki saptanmıştır. Bu çalışmanın sonuçları OKB etyopatogenezindeki olası inflamasyon durumunu saptamaya yönelik beyaz küre sayısı, CRP ve prokalsiton düzeylerinin kullanılabilirliğini desteklememektedir. OKB'de serum sitokin düzeylerindeki değişikliklerin değerlendirilmesinin ise etiyolojik değerlendirmede önemli olabileceğine işaret etmektedir. Öte yandan OKB olgularında sağlıklı bireylerden daha fazla demir eksikliği görülebileceğini ve bu durumun OKB şiddetini arttırabileceğini gösteren literatürdeki ilk çalışmadır.
Özet (Çeviri)
There is growing data on the possible role of inflammatory processes in the etiopathogenesis of obsessive and compulsive disorder. In this study based on these data, we aimed to evaluate serum inflammatory parameters in children and adolescents with obsessive and compulsive disorder, to compare them with healthy controls and to evaluate the possible relationship between these parameters and the severity of the disorder. For this purpose, the number of white blood cell counts, ferritin, c-reactive protein (CRP), procalcitonin, interleukin 1(IL-1), interleukin 2 (IL-2), interleukin 6 (IL-6), interleukin 8 (IL-8), interleukin 10 (IL-10) and tumor necrosis factor alpha (TNF- α) levels were studied in children and adolescents with obsessive compulsive disorder without comorbid disorder who applied to Mersin University Medical Faculty Pediatric and Adolescent Psychiatry Outpatient Clinic and the results were compared with the results from the healthy children and adolescents. In addition, the relationship between serum cytokine levels and other inflammatory parameters and the severity of OCD was evaluated. As a result of the study, no sociodemographic differences were found between OCD patients and healthy controls. While no significant difference was found between the groups in terms of white blood cell count, CRP, procalcitonin, IL-1, IL-2, IL-6, IL-8 or TNF- α, IL-10 levels were significantly higher in the patient group. When the relationship between symptom severity and white blood cell count, CRP, procalcitonin, IL-1, IL-2, IL-6, IL-8, IL-10 and TNF- α were examined, no relation was found between symptom severity and any parameters. While ferritin did not show any difference between the groups, the rate of detection of low ferritin levels that show iron deficiency was higher in the patient group and this difference was statistically significant. Furthermore, a negative correlation was found between ferritin levels and compulsion scores of OCD patients. The results of this study do not support the availability of white blood cell count, CRP and procalcitonin levels to detect possible inflammation status in the etiopathogenesis of OCD. This study indicates the evaluation of changes in serum cytokine levels may be important for the etiological evaluation. On the other hand, it is the first study in the literature showing that iron deficiency may be seen more in OCD patients than healthy individuals and this may increase the severity of OCD.