Sıçanlarda irkilmenin ön uyaran aracılı inhibisyon eşiğine göre pentilentetrazol ile indüklenen epileptik nöbetlerin değerlendirilmesi
Evaluation of pentilentetrazol-induced epileptic seizures according to the pre-pulse inhibition threshold in rats
- Tez No: 536269
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL TAYFUN UZBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: epilepsi, şizofreni, PTZ, ÖUAİ, rat, epilepsy, schizophrenia, PTZ, PPI, rat
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Epilepsi ve psikozlar nöropatolojik ve psikolojik işlevlerin bozulması ile ilişkili olduğu bilinen hastalıklardır. Epilepsi ile psikozların bir arada görülmesi farklı klinik çalışmalarla raporlanmıştır. Komorbidite oranı klinik çalışmalarda %0.48 ile %35.7 arasında değişmektedir. Bu iki hastalığın ilişkisi için pek çok farklı neden önerilmiştir. Bu sebepler; genetik faktörler, nörogelişimsel bozukluklar, antiepileptik ilaçların akümülasyonu, nörobiyolojik faktörler, limbik sistemde devamlı subiktal aktivite ve epilepsinin nötotoksik etkisi olarak literatürde geçmektedir. Epilepsi ve psikozlar aynı etiyolojik proseslerin farklı sonuçları da olabilirler. Ön uyaran aracılı irkilme refleksi (ÖUAİ) test sistemi dışarıdan gelen uyarıları algılayıp yanıta dönüştüren filtre edici düzeneği yansıtmaktadır. ÖUAİ değerlerindeki bozukluklar psikozlarla ilişkilendirilmiştir. Bazal ÖUAİ değerleri ölçülen ratlar, bu değerlere göre düşük ve yüksek ÖUAİ gruplarına ayrılmıştır. Pentilentetrazol(PTZ) epilepsi modellemesinde yaygın olarak kullanılan bir kimyasal ajandır. Çalışmada 15mg/kg, 30mg/kg ve 60mg/kg (intraperitonal, ip) olmak üzere üç ayrı doz PTZ enjeksiyonu ile nöbet indüklenmiştir. Epilepsi modellemesinde kullanılan PTZ ile epilepsi indüklenip, ÖUAİ değerlerine göre gruplandırılmış ratların epileptik nöbetleri değerlendirilecektir. Çalışma sonucunda 30mg/kg PTZ enjeksiyonu ile indüklenmiş epilepsi şiddetlerinde, düşük ve yüksek ÖUAİ grupları arasında anlamlı farklılık(p=0.023) görülmüştür. Korelasyon analizi sonucunda, ÖUAİ'nin 78db ses düzeyindeki ve ortalama ÖUAİ değerleri ile epilepsi şiddeti arasında da ters yönlü ve eksponansiyel ilişki olduğu görülmüştür. ÖUAİ bir şizofreni modeli, PTZ de bir epilepsi modeli olarak kabul edilirse, bu iki hastalığın birlikte gelişme olasılığı olduğu söylenebilir. Sonuçlar, klinik çalışma sonuçlarını destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Epilepsy and psyhosis are both associated with neuropathological and psychological disfunctions. Comorbidity of epilepsy and psychosis are reported with some remarkable clinical researchs that the comorbidity rates differ from 0.48% to 35.7% . Some proposed reasons for the comorbidity are; genetic factors, neurodevelopmental defects, accumulation of antiepileptic medication, neurobiological factors, continious subictal activity in limbic system and neurotoxic effect of epilepsy. Also, epilepsy and psychosis might be the different outcomes of the same etiological processes. Enlargement of ventricules, decrease in white and gray matter, cortical disgenesis, asynchronism between the transmitters glutamate and GABA and some rare genetic mutations are the common abnormalities in psychosis and epilepsy. Pre-pulse inhibition of the acoustic startle reflex (PPI) is an experimental pattern of schizophrenia and schizophrenia spectrum disorders, and the defects in PPI are known to be associated with psychosis. PPI test system reflects the filter system that senses the exterior stimulus and converts it to response. In this study after testing the basal PPI values, rats were grouped as low PPI and high PPI. Pentylenetetrazole (PTZ) is the most common used chemical agent for rat models of epilepsy. To model epilepsy, three different doses; 15mg/kg, 30mg/kg, 60mg/kg were injected intraperitonally(ip) to induce epileptic seizures. Seizures induced by PTZ were evaluated for both low and high PPI groups. As a result, the scores of the epileptic seizures induced by 30mg/kg PTZ were statistically different (p=0.023) between low PPI and high PPI groups. There is an exponential and reverse relation between PPI scores of 78 db and average PPI. Accepting PPI as a schzihoprenia model and PTZ induced seizures as an epilepsy model, these two diseases might develop together. The results of this experimental research supports current literature.