Düşük doz 17b-östrodiol'ün oral ve vajinal kullanımlarının vajinal sitoloji üzerine etkileri
The effects of vaginal and oral 17B- estradiol on the atrophic vaginal epithelium in the postmenopausal period
- Tez No: 536284
- Danışmanlar: UZMAN ALİ İSMET TEKİRDAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Postmenopoz, vajinal epitel, oral ve vaginal 17B-östradiol, sitoloji
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZET AMAÇ: Postmenopozal östrojen eksikliği çalışılırken va- jen epitelinin objektif olarak incelenmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, vajinal ve oral 17B-östradiolün atrofik vajen epiteli üzerine etkileri araştırıldı. ÇALIŞMANIN YAPILDIĞI YER: SSK Bakırköy Doğumevi Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim Hastanesi, Me nopoz Kliniği MATERYAL ve METOD: Çalışmaya 100 hasta alındı ve olgular iki gruba ayrıldı. Hastaların yaşları 45-60 ara- sında idi. Vajen epiteli östrojen öncesi ve sonrası klinik olarak ve vajinal sitoloji yapılarak incelendi. BULGULAR: Tedavi öncesi ve sonrası değerler incelendiğinde atrofiden olgun epitele geçiş gözlendi. Vajinal sitolojik maturasyon indeksi 35/60/5'ten 0/65135'lere kaydı. Estrojen tedavisi sonrası epitel hücre tabakasında artış oldu. SONUÇ: Vajinal ve oral 17B-östradiol tedavisi vaginal atrofisi olan postmenopozal hastalarda etkilidir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: In the study of postmenopausal vaginal es- trogen deficiency, an objective assesment of the vaginal epithelium is imperative. The present study was under- taken to evaluate the effects of vaginal and oral 17B- estradiol on the atrophic vaginal epithelium. INSTITUTION: SSK Bakırköy Educational Hospital for Gynecology&Obstetrics and Pediatry, Menopause Clinic MATERIALS and METHODS: The research was undertaken on 100 postmenopausal woman, whose ages ranged between 45-60, who were under naturel menopause. The vaginal epithelium was assessed by clinical examination and vaginal cytology before and after treatment. RESULTS: When comparing pre- and posttreatment values, a shift towards mature values was observed. Vaginal cytology maturation index shifted from 35/60/5 to 0165/35. The thickness of the vaginal epithelium was increased af- ter estrogen treatment. CONCLUSION: Both vaginal and oral | 7B-estradiol treatment were ajjective in treating vaginal atrophy.