Katarakt hastalarında gonyoskopik muayenenin biometrik ölçümler üzerine etkisi
Effect of gonioscopic examination on biometric measurements in cataract patients
- Tez No: 536470
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM TÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Gonyoskopi, Katarakt, biyometri, göziçi lensler, Biometry, Cataract, Gonioscopy, Lenses, Intraocular
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Gonyoskopik muayenenin göz içi lensi (GİL) gücünü tayin etmede kullanılan oküler biyometrik ölçüm parametreleri üzerine olan muhtemel etkilerini araştırmak. Gereç ve yöntem: Prospektif olarak gerçekleştirilen bu çalışmada, 20 Temmuz 2015 - 20 Temmuz 2016 tarihleri arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Kliniği'ne başvuran ve rutin göz muayenesi sırasında katarakt olduğu tespit edilen, cerrahi endikasyon doğrultusunda preoperatif hazırlık yapılan 60 hastanın 120 gözü değerlendirildi. Katılımcıların cerrahi uygulanacak olan tek gözlerine Goldmann 3 aynalı merceği ile gonyoskopik muayene yapıldı ve diğer gözleri kontrol grubu olarak belirlendi. Biyometrik ölçümler ve GİL gücü ölçümleri gonyoskopik muayene öncesinde ve sonrasındaki 5. dakikada, 15. dakikada ve 30. dakikada hastaların her iki gözlerinde de olmak üzere gerçekleştirildi. Tekrarlayan biyometrik ölçümlerden elde edilen yatay ve dikey keratometri (K1, K2), yatay kornea çapı (YKÇ), merkezi kornea kalınlığı (MKK), ön kamara derinliği (ÖKD), pupil çapı (PÇ), aksiyel uzunluk (AU) ve GİL gücü değerleri (SRK/T ve Haigis formülleri kullanılarak) kaydedildi. Gonyoskopi uygulanan ve uygulanmayan gözlere ait ölçüm neticeleri istatistiksel olarak kıyas edildi. Bulgular: Çalışmadaki 32'si kadın (%53,3), 28'i (%46,7) erkek toplam 65 hastanın yaş ortalaması 69,05±9,97 (46–93) idi. Gonyoskopi uygulanan grupta 2.4 mm'deki K1 değerine ait müteakip ölçümlerde istatiktiksel olarak fark oluşmadığı, 2.4 mm'deki K2 değerlerinde ise sadece bazal değerler ile 15. dakikada alınan değerler arasında anlamlı fark olduğu (p=0,007), diğer zaman dilimlerinde ise bazal değerlere nispeten fark oluşmadığı görüldü. Yine 3.3 mm'den alınan K1 ve K2 değerlerinin bazal değerlere nispeten müteakip ölçümlerde istatistiksel olarak fark sergilemediği görüldü. MKK değerleri açısından gonyoskopi uygulanan grupta bazal değerler ile müteakip ölçümler arasında istatistiksel olarak anlamlı farkın geliştiği ve ölçülen değerlerin bazal değerlere nispeten daha yüksek çıktığı görüldü (p0,05). Sonuç: Oküler biyometrik ölçümlerin öncesinde gerçekleştirilen gonyoskopik muayene uygulamasının biyometrik ölçümler neticesinde hesaplanacak GİL gücü değerleri üzerine etkili olmadığı, ancak klinik olarak anlamlı olmasa da geçici olarak keratometri ve MKK değerlerini etkileyebildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: To investigate the possible effects of gonioscopic examination on ocular biometric parameters used to determine intraocular lens (IOL) power. Method: In this prospective study, 120 eyes of 60 patients who were admitted to the Black Sea Technical University Eye Clinic between 20 July 2015 - 20 July 2016 and who were found to have cataracts during routine eye examinations and who were prepared preoperatively for surgical indications were evaluated. Gonioscopic examination was performed with the Goldmann 3-mirror-lens in the single eyes of the participants who were to undergo surgery and the other eye of the participants were identified as the control group. Biometric measurements and IOL power measurements were performed before gonioscopic examination and at the 5th minute, 15th minute and 30th minute in both eyes of the patients. Horizontal and vertical keratometry (K1, K2), horizontal corneal diameter, central corneal thickness (CCT), anterior chamber depth (ACD), pupil diameter, axial length (AL) and IOL power values (using SRK / T and Haigis formulas) obtained from repeated biometric measurements were recorded. The measurements of gonioscopy using eyes and gonioscopy non-using eyes were compared statistically. Results: 32 women (53.3%) and 28 male (46.7%) patients were included in the study. The mean age of these patients was 69.05 ± 9.97 (46-93). There was no statistically significant difference in the subsequent measurements of K1 value at 2.4 mm in the gonioscopy group and at K2 values at 2.4 mm there was a significant difference between only baseline values and 15 minute values (p = 0.007), at other time periods, it was seen that the basal values did not differ relatively. It was also observed that K1 and K2 values obtained from 3.3 mm did not show any statistical difference in the subsequent measurements compared to the baseline values. There was a statistically significant difference between the baseline values and the subsequent measurements in the gonioscopy group in terms of CCT values and the measured values were found to be relatively higher than the baseline values (p 0,05 for all). Conclusion: It was observed that the gonioscopic examination performed before the ocular biometric measurements was not effective on the IOL power values calculated on the basis of the biometric measurements but could temporarily affect the keratometry and CCT values even though it was not clinically significant.