Ergenlerin benlik algıları ve aile dinamikleri temelli evden kaçma nedenlerinin koruyucu-önleyici sosyal hizmet müdahalesi perspektifinde değerlendirilmesi
The evaluation from perspective of protective-preventive i̇ntervention of social service of causes why adolescents escaping from home based on their self-esteem and family functioning
  1. Tez No: 536484
  2. Yazar: EMİNE DİNÇER SET
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ ÖZBESLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Aile işlevselliği, benlik saygısı, ergenlik, evden kaçma, risk alma davranışı, Adolescence, escaping from home, family functioning, risk taking behavior, self-esteem
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Politikaları ve Uygulamaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Evden kaçma davranışı ergenlik döneminde ergenler tarafından sergilenen riskli davranışlardan biridir. Ergenlerin bu davranışı sergilemelerine neden olan birçok faktör olmasına rağmen bunlardan benlik saygısı ve aile işlevselliği faktörleri en önemlileri arasında gösterilebilir. Bu çalışma, iki amaç üzerine tasarlanmıştır. İlk olarak, evden kaçma davranışı göstermiş ergenlerin benlik saygısı puanları ile sosyo-demografik özellikleri arasında anlamlı bir farklılığın olup olmadığını incelemek amaçlanmıştır. İkinci olarak, evden kaçma davranışı göstermiş ergenlerin anne-babalarının algıladıkları aile işlevselliği alt boyutlarını incelemek amaçlanmıştır. Bunun için araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden nedensel karşılaştırma araştırma olarak tasarlanmıştır. Araştırmanın evrenini, Şanlıurfa İli'nde evden kaçma davranışı göstermiş 12-18 yaş aralığındaki ergenler ve bu ergenlerin anne-babaları oluşturmaktadır. Evren içerisinden amaçsal örnekleme ile seçilen 43 ergen ve ergenlerin anne-babaları arasından seçilen 43 yetişkin araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Evden kaçma davranışı göstermiş ergenlerin benlik saygısını ölçmek amacıyla Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği'nin Benlik Saygısı Alt Boyutu, anne-babalarının algıladıkları aile işlevselliği alt boyutlarının ölçülmesinde ise, Aile Değerlendirme Ölçeği veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Verilerin analizinde Kruskal Wallis H-Testi ve Man-Whitney U-Testi yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, ergenlerin benlik saygıları ile bazı sosyo-demografik özellikleri arasında anlamlı bir farklılığın olduğu görülmüştür. Ayrıca, evden kaçma davranışı göstermiş ergenlerin anne-babalarının, ADÖ'nün tüm alt boyutlarını sağlıksız algıladığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Ergenlerin evden kaçma davranışları incelenmek isteniyorsa, benlik saygılarını ve aile işlevselliklerini tüm boyutlarıyla ele almak gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Escaping from home is one of the risky behaviors exhibited by adolescents during adolescence. Even though there are many determinants that cause adolescents to exhibite those behaviors, the self-esteem and family functioning are among the most important determinants. This study was designed for two purposes. First of all, it was aimed to examine whether there is a significant difference between self-esteem scores and sociodemographic attributes of adolescents who had escaped from home. Secondly, it was aimed to examine the subscales of the perceived family functioning of the parents of adolescents who had escaped from home. Therefore, the research was designed as a causal-comparative research from quantitative research methods. The population of the research consists of adolescents, aged 12-18 years who have shown behaviour of escaping from home, and their parents in Şanlıurfa province. 43 of these adolescents and 43 adults among their parents, who are selected by purposive sampling from the population constitute the sample of this research. Rosenberg Self-Esteem Scale was used to measure the self-esteem of adolescents who have shown behaviour of escaping from home and Family Assessment Device was used to measure subscales of the perceived family functioning of adults as data collection tools. For the analysis of data, Kruskal Wallis H-Test and Mann-Whitney U-Test was made. According to the results of the analysis, there is a significant difference between self-esteem and some sociodemographic attributes of adolescents. In addition, it has been concluded that the parents of adolescents who had escaped from home perceive all subscales of Family Assessment Device as unhealthy. If the behaviors of adolescents to escaping from home should be examined, it is necessary to deal with all aspects of self-esteem and family functioning.