İş hayatında iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve geliştirilmesi
  1. Tez No: 536533
  2. Yazar: EMİN TARAKÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT KURBANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, İş Hukuku, İSG Yönetimi, Risk Analizi, Fine-Kinney Metodu, KMO Projesi, YSS Köprüsü, Occupational Health and Safety, Labour Law, Occupational Health and Safety Management, Risk Analysis, Fine-Kinney Method, KMO Project, YSS Bridge
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Çalışanların bedensel, ruhsal ve sosyal bütünlüğünün muhafaza edilmesi ve iş kazalarına ve meslek hastalıklarına maruz kalmaması için gerekli tüm faaliyetlerin sağlanması ve koordinasyonu en kapsamlı haliyle İş Sağlığı ve Güvenliğinin ana konusunu oluşturur. Bu kapsamda, geçmişten günümüze yapılan bilimsel çalışmalar ve hukuksal düzenlemeler ile uluslararası ve ulusal boyutta önemli gelişmeler kat edilmiştir ve edilecektir. Yapılan bu tez çalışmasında, İş Sağlığı ve Güvenliği konusunun uluslararası ve ulusal boyutta geçmişten günümüze gelen sürecin irdelenmesi ile İSG Yönetimi uygulamaları değerlendirilmiştir. İSG Yönetimi prensipleri ve uygulamalarıyla işletmeler, minimum kaza ve iş kaybı; maksimum güvenli çalışma ortamı ve çalışan verimi olanağı sağlar. Bu çalışma, ulusal ve uluslararası yayınlamış tezler, makaleler, kitaplar, internet sitelerinden alınmış resmi dayanakları olan veriler ve bilgiler kapsamında kaynak tarama tekniği kullanılarak, İSG Yönetimi prensiplerinin, işletme ve organizasyona nasıl uygulaması gerektiğini içerir. Çalışma konusu, küresel boyutta çalışma alanı ve sorumluluğu taşıdığından, çalışmada işlenen konular hem ulusal hem de uluslararası boyutuyla ele alınmıştır. Bu esas doğrultusunda, İş Sağlığı ve Güvenliği konusunun küresel ve ulusal boyutta değerlendirilmesi ve Ülkemizdeki gelişimin, diğer ülkelerdeki gelişmelerle mukayese ve tahlil yapılabilmesi olanağı sağlar. Çalışmanın ana bölümlerini,“İş Sağlığı ve Güvenliği Kavramı, İş Sağlığı ve Güvenliğinin Hukuki Dayanakları ve Kuzey Marmara Otoyolu Odayeri - Paşaköy Kesimi (Yavuz Sultan Selim Köprüsü Dahil) Projesi Üzerine İSG Yönetimi”konuları oluşturmaktadır. İşlenen bu ana bölümler neticesinde tartışmaya ve geliştirmeye açık değerlendirmeler, sonuçlar ve öneriler sunulmuştur. Yapılan tez çalışması, günümüzde ve gelecekte sağlıklı ve güvenli iş hayatı şartlarının ve ortamının oluşturulması, asgari iş kazası, meslek hastalığı ve iş kaybı için İSG Yönetimi Prensiplerinin uygulanmasıyla ve Devletlerin, Yetkili Organlarının, İşverenlerin, Çalışanların ve ilgili tüm kesimlerin azami hassasiyet ve çabasıyla, görev ve sorumluluklarını yerine getirmesiyle mümkün olacağının inancını ve gayesini taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Conserving physical, spiritual and social integrity of employees, providing and coordinating all activities necessary for them not to be exposed to occupational accidents and diseases form the main subject of Occupational Health and Safety in the most extensive way. Within this scope scientific studies done from past to present and with legal regulations important developments in national size have been passed and will be passed. In this thesis study occupational health and safety subject in international and national size from past to present is examined as well as occupational health and safety management applications are evaluated. With occupational health and safety management principals and applications, enterprises experience minimum accident and job loss and provide maximum safe working conditions and employee productivity opportunity. By using source scanning technique within the scope of national and international published dissertations, articles, books, official datas and information taken from internet sites, it involves how occupational health and safety management principals should be applied to enterprises and organizations. Since studying subject has studying field and responsibility at global dimension, subjects discussed in the study were held with both their national and international dimensions. In accordance with this purpose the evaluation of occupational health and safety subject at global and national size provides comparison and analysis of development in our country with developments in other countries. "Occupational Health and Safety concept, legal provisions of Occupational Health and Safety and Occupational Health and Safety Management on North Marmara Motorway Odayeri - Paşaköy Part (including Yavuz Sultan Selim Bridge) form the main subjects of study. As a result of these examined main parts evaluations open to discussion and progress, results and offers were suggested. This thesis study has an aim and belief in forming healthy and safe working conditions and environment, for minimum occupational accident and disease as well as job loss in case of applying Occupational Health and Safety Management principles with extreme sensitivity and effort of governments, authorised bodies, employers, employees and all related fields and performing their duties and responsibilities.