Bazal D vitamini ve paratiroid hormon düzeyinin multiple myelom ve lenfoma hastalarında mobilizasyon rejimi sonrasında CD 34 kök hücre sayısı üzerine etkisi
The effect of basal vitamin D and parathyroid hormone levels on CD 34 stem cell quantity after mobilization regimesin multiple myeloma and lymphoma patients
  1. Tez No: 536555
  2. Yazar: AHMET KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİN KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Hematopoietik Kök Hücre, Mobilizasyon, Otolog Kök Hücre Nakli, Hematopoietic stem cell, Mobilization, Autologous stem cell transplantation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Amaç: Bu çalışmada, hematopoietik kök hücre nakli (HKHN) merkezimize başvuran hastalardan pratiroid ve D vitamini bazal düzeyi mobilizasyon rejimi öncesinde bakılarak bu hormonların otolog kök hücre naklinde CD 34 kök hücre üretimine bir etkisi olup olmadığı anlaşılmaya çalışılmıştır. D vitamini ve PTH' nin kemik iliği ve kök hücre transplantasyonu alanında yeni terapötik seçeneklere yol açabileceği yönünde litaretüre yeni bilimsel destek sağlamayı hedefledik. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız 2017 yılında projenin kabulünden sonra ortalama 18 ay içinde İnönü üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Hematoloji Bilim Dalında otolog kemik iliği nakli kararı verilen hastaların verileri ile hazırlandı. Mobiliasyon kemoterapisi verilmeden önce hastalardan iki tüp kan örneği alınarak biyokimya kliniğine gönderilerek yapıldı. Biyokimya laboratuarında Roche marka e411 model immünoassey cihazı yardımıyla D vitamini ve Paratiroid hormonu düzeyi çalışıldı. Mobilizasyon rejimi aldıktan sonra hastalardan Spectra optia cihazı yardımı ile CD34 kök hücre toplanıp kilogram başına düşen CD34 kök hücre sayısı hesaplandı. Mevcut veriler toplanarak Hastaların hormon düzeyleri SPSS istatistik programı aracılığı ile Paratiroid hormon ve Dvitamini ile CD 34 kök hücre sayısı arasındaki ilişki ortaya konuldu. Bulgular: Otolog kemik iliği nakli kararı verilen 28 lenfoma ve 49 multiple myelom hastasında paratiroid hormon ve D vitamini ile CD 34 kök hücre düzeyi arasında negatif ilişkisi olduğu tespit edildi. Sonuç: Tez çalışmamızda lenfoma ve multiple myelom hastalarında paratiroid hormon ve D vitamininin CD 34 kök hücre düzeyi ile negatif ilişkisi olduğu ve bunun istatistiksel olarak anlamlı olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we investigated the basal level of pratiroid and vitamin D in patients admitted to our hematopoietic stem cell transplantation (HSCT) center prior to the mobilization regimen. We aimed to provide new scientific support to the literature that vitamin D and PTH may lead to new therapeutic options in the field of bone marrow and stem cell transplantation. Materials and Methods: The study was conducted in 18 months after the admission of the project and the data were obtained from the patients who were given autologous bone marrow transplantation decision in the Department of Hematology, İnönü University Turgut Özal Medical Center. Two tubes of blood sample were taken from the patients and sent to the biochemistry clinic before mobilization chemotherapy was given. In the biochemistry laboratory, vitamin D and parathyroid hormone levels were studied by means of the Roche brand e411 model immunoassey device. After the mobilization regimen, CD34 stem cells were collected by Spectra optia device and the number of CD34 stem cells per kilogram was calculated. Data were collected and the hormone levels of the patients were determined. Parathyroid hormone and D vitamin were compared with CD 34 stem cell count by the SPSS statistical program. Findings: We found a negative correlation between CD34 stem cell level and parathyroid hormone and vitamin D in 28 lymphoma and 49 multiple myeloma patients undergoing autologous bone marrow transplantation. Result: Our thesis study found that parathyroid hormone and vitamin D in the lymphoma and multiple myeloma patients were negatively associated with the CD34 stem cell level and this was not statistically significant.