Majör depresyonda ilk ve rekürren ataklarda beyin perfüzyonu ve kortikal kalınlığın MRG ile değerlendirilmesi
MR study of perfusion and cortical thickness in major depression with first and recurrent episodes
- Tez No: 536575
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA HIZAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Perfüzyon, manyetik rezonans görüntüleme, kortikal kalınlık, Perfusion, magnetic resonance imaging, cortical thickness
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmadaki amacımız majör depresyon hastalarında ilk atak ve rekürren ataklar arasında beyin perfüzyonu ve korteks kalınlıkları arasında farklılık olup olmadığını ortaya koymak ve kan akımındaki değişikliklere bağlı olarak beyin parankiminde ilgili alanlarda meydana gelen değişiklikleri perfüzyon ağırlıklı MR görüntüleme ile saptamaktır. Çalışmamız Abant İzzet Baysal Üniversitesi Psikiyatri ve Radyoloji ABD'de 01.03.2017-01.03.2018 tarihleri arasında prospektif olarak yapıldı. Psikiyatri ABD tarafından DSM 5'e göre depresyon tanısı konan 40 hasta (21 ilk atak ve 19 rekküren atak) ve 16 kontrol grubunun perfüzyon MRG ile beyin kanlanması ve korteks kalınlığı değerlendirildi. İlk atak ve rekküren atak geçiren hastalarda sağ/sol parahipokampal, prefrontal, insular korteks beyin kan akımı (Cerebral blood flow-CBF) düzeylerinde anlamlı değişim saptanmadı (p>0.05). Sağ ve sol singulumdaki CBF değerleri rekürren ataklarda anlamlı düşük saptandı(p0.05). Sonuç olarak, tekrarlayan depresyon ataklarında CBF'de ve korteks kalınlığında azalma saptanmıştır .
Özet (Çeviri)
Our aim in this study is to determine whether there is any difference between cerebral perfusion and cortical thickness between first attack and recurrent in major depression patients and to determine changes in cerebral parenchyma due to changes in blood flow by perfusion weighted MR imaging. Our study was conducted prospectively between 01.03.2017 - 03.03.2018 in Abant Izzet Baysal University Psychiatry USA. Forty patients (21 first episodes and 19 recurrent episodes) diagnosed with depression according to DSM 5 by the American Psychiatric Association and 16 healty control groups were evaluated for cerebral blood flow and cortex thickness with Perfusion MRI. There was no significant change in right / left parahippocampal, prefrontal, insular cortex cerebral blood flow (CBF) levels in patients with first episode and recurrent attack (p> 0.05). CBF values in the right and left cingulum were significantly lower in recurrent attacks (p 0.05). As a result, there was a decrease in CBF and cortical thickness in recurrent depression episodes.