Tek taraflı dinamik fasiyal reanimasyonda, fasiyal sinirin posterior auriküler dalı ile zigomatik dalı akson dansitelerinin kıyaslanması: Kadavra çalışması
Comparison of axonal densities of posterior auricular branch and zygomatic branch of facial nerve in unilateral dynamic facial reanimation: A cadaveric study
- Tez No: 536613
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ EMRE AKSU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Axonal Density, facial nerve, facial paralysis, posterior auricular nerve, zygomatic nerve
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Fasiyal paralizi, hastayı fonksiyonel, estetik, psikolojik ve sosyal bütünlük açısından olumsuz etkileyerek hayat kalitesini düşürmektedir. Bu öneminden dolayı tedavi teknikleri çeşitlenmekte, teknolojinin de gelişimi ile mikrocerrahi işlemlerin başarısı gittikçe artmaktadır. Bu yüz güldürücü sonuçlara rağmen, fasiyal reanimasyon cerrahisi, hala cerrahları zorlamaktadır. Literatürdeki çalışmalarda en sık ele alınan konulardan biri, masseter kası motor siniri verici sinir olarak kullanıldığı zaman spontan ve istemli gülüşte eksiklik oluşması, çapraz fasiyal sinir grefti (ÇFSG) kullanılarak yapılan reanimasyonda ise motor kuvvet sağlamada yetersizlik ortaya çıkmasıdır. Bu noktada, çalışmamızda, ÇFSG uygulamalarında kullanılan zigomatik sinire alternatif bir verici veya ek motor kuvvet sağlayacak yeni bir sinir olan posterior auriküler sinirin (PAS) incelenmesi hedeflenmiştir. On dört adet taze donmuş kadavranın iki taraflı yüz yarısında, PAS ve zigomatik sinir örneklerinin mikroskopik incelemesi yapılmış, ayrıca PAS'ın anatomik seyri kayıt altına alınmıştır. Çalışmamız sonucunda, PAS'ın kolay ulaşılabilir ve sabit anatomik seyirli olması, feda edilmesi durumunda önemli bir yan etkiye neden olmaması, spontan gülüş ve motor kuvvette destek sağlaması özellikleri söz konusu olduğunda verici motor sinir olarak kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Böylece verici olarak fasiyal sinirin kullanıldığı ÇFSG olgularındaki temel problem olan motor zayıflık sorunu çözülebilecektir. Ancak yakın gelecekte, bu sonucun klinikte farklı çalışmalar ile gösterilmesi, alternatif yöntemler ile sonuçların kıyaslanması gerekmektedir. Anahtar Kelimler: Akson sayısı, fasiyal paralizi, fasiyal sinir, posterior auriküler sinir, fasiyal paralizi, zigomatik sinir.
Özet (Çeviri)
Facial paralysis adversely affects the functional, aesthetic, psychological and social integrity of the patient and decreases the quality of life. Because of this important issue, treatment techniques vary and the success of microsurgical procedures is increasing with technological development. Despite these satisfactory results, facial reanimation surgery is still a challenging area for surgeons. One of the most frequently discussed issues in the literature is the lack of spontaneous and voluntary smile when the masseter is used as the donor nerve, and in contradiction the inability to provide motor force in the cross-facial nerve graft (CFNG)-based reanimations. At this point, in our study, it was aimed to examine the posterior auricular nerve (PAN), an alternative donor motor nerve, which will provide additional motor force to the zygomatic nerve in CFNG-based procedures. Microscopic examination of PAN and zygomatic nerve specimens were performed on the bilateral facial halves of 14 fresh frozen cadavers and the anatomical course of PAN was recorded. As a result of our study, it was concluded that PAN can be used as a donor motor nerve because of its easily accessible and stable anatomic course, it does not cause a significant side effect in case of sacrifice, and it provides spontaneous smile and motor support. Thus, the problem of motor weakness, which is the main problem in nerve graft cases where the facial nerve is used as a donor, can be solved. However, in the near future, this should be demonstrated by different clinical studies and results should be compared by using alternative methods.