Prenatal takiplerinde santral sinir sistemi anomalisi tespit edilen fetusların obstetrik ultrasonografi ve manyetik rezonans görüntüleme bulgularının postpartum radyolojik görüntüleme sonuçlarıyla karşılaştırlması
Comparison of obstetric ultrasonography and magnetic resonance imaging findings of fetus that diagnosed central nervous system anomaly in prenatal visits with postpartum radiological imaging results
  1. Tez No: 536680
  2. Yazar: MELİK SELÇUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTÜL ÇORBACIOĞLU ESMER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Santal sinir sistemi anomalileri, Prenatal fetal Manyetik Rezonans Görüntüleme, Nörosonogram, Prenatal ultrasonografi, Central nervous system anomalies, Prenatal fetal Magnetic Resonance Imaging, Neurosonography, Prenatal Ultrasonography
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Amaç: Fetusta anomali taramasında temel yöntem USG'dir. USG'nin yetersiz kaldığı durumlarda fetal MRG yapılmaktadır. Bu çalışmada SSS anomalili fetuslara yapılan obstetrik USG ile fetal kraniyal MRG sonuçlarını postpartum MRG, BT ve TFUSG ile karşılaştırarak birbirine üstünlükleri olup olmadığını araştırdık. Ayrıca farklı anomali kategorilerinde bu yöntemlerin başarısını sorguladık. Gereç ve yöntem: 2014-2018 yılları arasında hastanemiz perinatoloji kliniğinde USG ile fetal anomali tespit edilmiş ve fetal kraniyal MRG çekilmiş toplamda 53 anomali tespit edilmiş 42 gebe ve bu gebelikten doğan çocuklarının verilerine kayıtları üzerinden çalışıldı. Prenatal USG ve MRG sonuçları postpartum görüntüleme sonuçlarıyla karşılaştırılarak prenatal MRG'nin toplam kohort ve farklı anomali gruplarındaki katkısı incelendi. Tanı koymaya yardımcı ek bulgular pozitif etki ve tanıdan uzaklaştıran, postpartum doğrulanamayan bulgular ise negatif etki kabul edilerek yüzdeleri hesaplandı. Bulgular: Çalışmamızda 42 gebe üzerinde çalışıldı. Toplam 53 anomali tespit edildi. MRG orta hat defekti olan 16 anomalinin 4'ünde (%25) pozitif katkı, yer kaplayan lezyonların 4'ünün 1'inde (%25) pozitif katkı, posterior fossa anomalilerinin 14'ünün 2'sinde (%14) pozitif katkı ve birden fazla bölgede santral sinir sitemi anomalisi olan olgularda 4'ünün 2'sinde (%50) pozitif katkı yaptığını gördük. Ventrikülomegali olgularının 8'inden 1'inde (%12,5) pozitif katkı yaparken, nöral tüp defektlerinde ise USG ve MRG'nin aynı sonuca ulaştığını gördük. USG ve MRG'nin tüm anomalilerde %66 hastada aynı sonuca ulaştığını, MRG'nin geri kalan anomalilerde %19 pozitif ve %15 negatif etki yaptığını gördük. Sonuç: Prenatal MRG'nin seçilmiş olgularda tanıya ve danışmanlığa faydalıdır. İncelediğimiz 42 olguda 53 anomalide prenatal MRG ile USG bulguları arasında %34 oranında farklılık olduğu saptanmıştır. MRG ultrasonla koyulan tanıya %19 oranında pozitif katkı sağlamıştır. Bu katkı en yüksek oranda orta hat anomalilerinde olmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim of the study: The main method of anomaly screening in fetus is USG. Fetal MRI is performed when USG is insufficient. In this study, we compared the results of obstetric USG and fetal MRI with postpartum fetal cranial MRI, CT and TFUSG. We also questioned the success of these methods in different anomaly categories. Materials and methods: We studied 42 pregnant women in whom totally 53 fetal CNS anomalies detected by obstetric USG and also fetal cranial MRI was performed in perinatology clinic of our hospital between the years of 2014-2018. Prenatal USG and MRI results were compared with postpartum imaging results and the contribution of prenatal MRI to total cohort and different anomaly groups were examined and calculated. We named additional findings that helped to diagnose as positive effects and other additional MRI findings that are not postpartum unconfirmed were accepted as negative effects. Succes rates and percentages were calculated. Results: In our study, 42 pregnant women were studied. In those women 53 CNS anomalies detected. MRI demonstrated positive contribution in 4 of 16 anomalies (25%) with midline defect, positive contribution in 1 of 4 fetuses (25%) with space-occupying lesion, positive contribution in 2 of 14 fetuses (14%) with posterior fossa anomalies and 2 of 4 fetuses (50%) with anomalies in more than one region contributed positively. While 1 of 8 (12.5%) of the patients with ventriculomegaly had a positive contribution, USG and MRI had the same result in neural tube defects. We found that USG and MRI had the same result in 66% of all anomalies. In remaining anomalies MRI contributed 19% positive and 15% negative effect. Conclusion: Prenatal MRI is useful in diagnosis and counseling in selected cases. In 53 anomalies of 42 cases, prenatal MRI and USG findings were found to be 34% different from eacother. MRI provided a positive contribution of 19% to the ultrasound diagnosis. This contribution was highest in the midline anomalies.