Çocuk yoğun bakım ünitesinde viral enfeksiyon ile izlenen hastalarda mortalite analizi
Mortality analysis in patients diagnosed with viral infections admitted to pediatric intensive care unit
  1. Tez No: 536697
  2. Yazar: NİL BATMAN
  3. Danışmanlar: UZMAN BAHAR KURAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk yoğun bakım, viral enfeksiyon, mortalite, Pediatric intensive care unit, viral infection, mortality
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Giriş: Viral enfeksiyonlar, tüm yaş gruplarını etkileyebilirken çocuklarda erişkinlerden daha sık görüldüğü bildirilmiştir. Respiratuar virüsler olarak tanımlanan bir grup virus; nezle, farenjit, larenjit, trakeobronşit ve pnömoni oluşturabilirler. Klinik tablo belirtisiz infeksiyondan ölümcül infeksiyona kadar değişebilmektedir. Amaç: Çalışma çocuk yoğun bakım ünitesinde viral etkenli enfeksiyonlar ile izlenen çocuk hastalarda mortalite analizi yapılması amacıyla yürütülmüştür. Gereç ve Yöntem: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Kliniği Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi'nde 01.01.2016-01.03.2018 tarihleri arasında viral etkenli enfeksiyon nedeniyle tedavi gören 1 aylık-18 yaş aralığındaki 221 hastanın dosyaları retrospektif olarak incelenmiş,çalışma kriterlerine uygun 143 dosya çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmada 1 ay altı hastalar ile 18 yaş üstü hastalar, çocuk yoğun bakımda nazal sürüntü alınarak tespit edilebilen solunumsal viral etkenli enfeksiyon dışında herhangi bir nedenle yatan hastalar çalışmaya dahil edilmemiştir. Çalışmaya alınan çocuklara ait yaş, cinsiyet verileri ile saptanan viral etkenler, PRİSM III skoru (Pediatric RIsk of Mortality), yoğun bakım yatış süreleri, yatış tanısı, komorbid hastalık ve durumları, ventilatör desteği, organ yetmezliği indeksi (organ failure index (OFİ)) sonucuna göre uygulanan plazmaferez ve diyaliz tedavileri ve yoğun bakım prognozları incelenerek elde edilen sonuçlar kaydedilmiştir. Sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmada yer alan hasta çocukların yaş ortalaması 2,41±3,36 yıldır. Çalışmaya dahil edilen 143 hastanın 52'si (%36,36) kız ve 91'i (%63,64) erkektir. Çocuklarda en çok görülen virüslerin sırasıyla %25,87 oranla rhinovirüs, %8,39 oranla RSV, %6,29 oranla adenovirüs, %6,29 oranla coronavirüs saptanmıştır. Çalışmada PRİSM III skoru ortalaması 10,14±8,79 ortalama yatış gün sayıları ise 15,50±14,65 gün olarak belirlenmiştir. Çocukların %64,33'ünün ventilatör ihtiyacı bulunurken, ventilatör takip süreleri ortalama 9,24±21,74 gün olarak tespit edilmiştir. Solunum desteği alan çocukların %6,29'u plazmaferez tedavisi almış iken, %7,69'u diyaliz tedavisi görmüştür. Komorbid durumlardan %19,58'inin preterm doğum, %9,79'unun serebral palsi ve en sık komorbid hastalığın %6,99 oran ile metabolik hastalıklar olduğu saptanmıştır. Mortalite kız çocuklarında %6,29 , erkek çocuklarında %4,21 oranında gerçekleşmiştir. Hastalık tanı sıklıkları; %21,68 oranla akut bronkopnomoni+ solunum yetmezliği, %11,89 akut bronkopnomoni ve %11,19 solunum yetmezliği+sepsis olarak tespit edilmiştir. Çocukların PRİSM III skoru ile cinsiyet, yaş, ventilatör takip süresi ve yoğun bakımda yatış süreleri arasında istatistiksel anlamlılık saptanmıştır. Yüksek OFİ değerlerine sahip hastaların plazmaferez ve diyaliz tedavisi alma durumu arasında kuvvetli ve anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Sonuç: ÇYBÜ'de iki yılda izlenen solunum virüslerinin etken olarak saptandığı mortalite gerçekleşen vakalarda en sık rhinovirüs ve influenza virüs saptanmıştır. Altta yatan hastalık varlığı ile yüksek OFİ VE PRİSM III değerlerinin mortaliteyle anlamlı ilişkisi gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Viral infections can affect all age groups and are more common in children than adults. A group of viruses identified as respiratory viruses can cause common cold, pharyngitis, laryngitis, tracheobronchitis, and pneumonia. The clinical condition may vary from asymptomatic to fatal infection. Aim: The study was carried out in order to analyze patient mortality in children who were diagnosed with viral infections in the pediatric intensive care unit. Material and Method: In the Pediatric Intensive Care Unit of Bakırkoy Dr. Sadi Konuk Research and Education Hospital, Department of Pediatrics, 221 patients aged 1 month to 18 years who were treated for viral infection between 01.01.2016-01.03.2018, were retrospectively examined and 143 patients were included in the study. In this study, patients over 18 years of age and patients who were admitted to pediatric intensive care unit except for respiratory viral infection detected by nasal swabbing were excluded. Viral test results, PRISM III score (paediatric RIsk of mortality), duration of hospitalization, diagnosis at the time of hospitalization, comorbid diseases and conditions, duration of ventilator support, organ failure index (OFI), duration of plasmapheresis and dialysis treatments and intensive care prognoses were recorded. The results were statistically evaluated. Results: The mean age of the patients included in the study was 2.41±3.36 years. 52 of 143 patients (36.36%) were female and 91 (63.64%) were male. The most common viruses in children were rhinovirus (25,87%), RSV (8,39%), adenovirus (6,29%), coronavirus (6,29%). In this study, the mean of Prism III scores was 10,14±8,79 days and the mean of the days was 15,50 ± 14,65 days. While 64.33% of the children needed mechanical ventilator, the ventilator follow-up time was 9.24±21.74 days. While 6,29% of children receiving respiratory support received plasmapheresis treatment, 7,69% received dialysis treatment. 19,58% of comorbid cases were preterm birth, 9,79% of cerebral palsy and 6.99% of comorbid disease were metabolic diseases. Mortality was 6,29% in girls and 4.21% in boys. Acute bronchopneumonia+ respiratory failure compared to 21.68%, 11.89% acute bronchopneumonia and 11.19% respiratory failure+sepsis were found. Statistical significance was determined between PRISM III score and sex, age, duration of mechanical ventilator treatment and duration of hospitalization in pediatric intensive care unit. A strong and significant relationship was found between plasmapheresis and dialysis treatment of patients with high OFI values. Conclusion: The most common viruses were influenza and rhinovirus, which were the causative agents for mortality for two years follow-up in PİCU. The presence of underlying disease , high OFI and PRISM III values were associated with mortality.