IPF tanılı hastalarda öksürük ile prognoz belirteçleri, yaşam kalitesi ve komorbidite ilişkisi
Prognosis symptoms, quality of life and comorbidity relationship with cough in patients with idiopathic pulmonary fibrosis
  1. Tez No: 536744
  2. Yazar: SALİH KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR BAŞYİĞİT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İdiopatik pulmoner fibrozis, öksürük, yaşam kalitesi, Idiopathic pulmonary fibrosis, cough, quality of life
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, öksürük sıklık ve şiddeti artmış bulunan IPF tanılı hastalar ile öksürüğü olmayanlar arasında prognoz belirteçleri, yaşam kalitesi, depresyon, uyku bozuklukları ve reflü semptomları açısından fark olup olmadığını araştırmaktır. Yöntem: ÇalışmayaKocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Polikliniğine başvuran IPF tanılı hastalar alındı. Hastalara demografik bilgilerini, hastalık süreleri ve tedavilerini içeren başlangıç değerlendirmesi yapıldı. VAS (Visual Analog Scale) skorlarına göre hastalar öksürük yakınması olanlar ve olmayanlar olarak iki gruba ayrıldı. Her grupta Leicester öksürük anketi, reflü semptom sorgulama anketi, Beck depresyon anketi, St. George yaşam kalitesi anketi (SGRQ) ve uyku kalitesi indeksi değerlendirilerek gruplar arasında farklılık olup olmadığı incelendi. Bulgular: Öksürüğü olan ve olmayan grup arasında yaş, cinsiyet, demografik bulgular açısından anlamlı farklılık izlenmedi. Sigara kullanım öyküsünün gruplar arasında benzer olduğu görüldü. Tüm hastalarda difüzyon kapasitesinin çeşitli oranlarda azalmış olduğu izlendi. Öksürük baskın grupta Leicester Öksürük Anketi skorunun daha düşük olduğu gösterildi (Öksürük baskın grup 86±24,9 diğer grup 111±18,9). Beck Depresyon Skoruna göre her iki grupta da orta düzeyde depresyon olduğu saptandı (Öksürük baskın grup 22±10,74 diğer grup 18±11,86). Yaşam kalitesi değerlendirmesinde, öksürük baskın grupta SGRQ semptom skorunun yüksek olduğu ve etkilenmenin daha fazla olduğu gösterildi (Öksürük baskın grup 344,8 (270,8-487,63) p=0,04). Her iki grupta da uyku kalitesinde kötüleşme olduğu tespit edildi. Sonuç: İPF tanılı hastalarda öksürük varlığının yaşam kalitesini olumsuz etkilediği, uyku bozuklukları ve depresyon sıklığı ile ilişkili olduğu ortaya konmuştur. Bu hastalarda öksürük ve nefes darlığı başta olmak üzere semptom farkındalığını artırmanın ve semptomların palyasyonuna yönelik tedavi seçeneklerini değerlendirmenin, hastaların yaşam kalitesini ve tedaviye uyumunu artıracağı düşünülmektedir. Bu konuda yapılacak çok merkezli ve daha fazla sayıda hasta içeren çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: The aim of this study was to investigate whether there was any difference with respect to prognostic markers, quality of life, depression frequencies, sleep disorders, and reflux symptoms between IPF patients with and without cough symptom. Material-Method: Patients with IPF WHO were admitted to Kocaeli University Faculty of Medicine Chest Diseases Clinic were included in the study. Patients were divided into two groups according to the VAS (Visual Analog Scale) scores as cough group and without cough group following the initial evaluation including demographic information, disease duration and treatment. In each group, Leicester cough questionnaire, reflux questionnaire, Beck depression questionnaire,SGRQ (St George's quality of life questionnaire) and Sleep Quality index were evaluated to determine whether there were any differences between groups. Results: No significant difference was observed between the groups in terms of age, gender and demographic findings. The smoking history was similar among the groups. The diffusion capacity was decreased in various degrees in all of the study population. It was shown that the Leicester Cough Questionnaire score was lower in the cough group (The cough group 86±24,9the other group 111±18,9). Beck Depression Score revealed moderate level of depression in both groups (The cough group 22±10,74 the other grup 18±11,86). SGRQ symptom score was significantly higher in the cough dominant group (The cough group 344,8 (270,8-487,63) p=0,04). Sleep Quality deterioration was found in both groups. Conclusion: It is found that presence of cough in patients with IPF negatively affected the quality of life andwasassociatedwith the Sleep disorders and depression. It is thought that increasing the symptom awareness, especially cough and shortness of breath in these patients and evaluating the treatment options for palliation of symptoms will increase the quality of life and compliance of treatment. Future multicentre studies including more patients are needed to address this problem.