Süper Lig Futbol takımlarının performans verilerine göre lig sıralamasının incelenmesi
The investigation of the league ratings of the Super League Football teams by performance data
  1. Tez No: 536745
  2. Yazar: AHMET SAFA KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATAKAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, maç analizi, lig sıralaması, Football, match analysis, ranking
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Günümüzde futbol, spor biliminin en üst düzeyde kullanıldığı branşlardan birdir. Bu bağlamda çalışmanın amacı; 2017/2018 Türkiye süper ligi futbol takımlarının fiziksel performans verilerine göre 17 hafta sonunda oluşan lig sıralamasına etkisinin olup olmadığını araştırılmasıdır. Bu çalışmaya, Türkiye süper liginde bulunan 18 futbol takımı dahil edilmiştir. Takımların koşu mesafesi, 20 km/s üstü koşu mesafesi, öne doğru 20 km/s üstü koşu mesafesi, geriye doğru 20 km/s üstü koşu mesafesi, takım boyu ortalaması, topu kazanma süreleri, topa sahip iken 20 km/s üstü koşu mesafesi, top rakipte iken 20 km/s üstü koşu mesafesi, topa sahip iken oynanan alan, top rakipte iken oynanan alan, top ile kat edilen mesafe, top rakipte iken kat edilen mesafe, takım defans derinliği gibi kriterlere bakılarak 17 hafta sonunda oluşan puan durumuna göre hangi takımın hangi kriterleri iyi yada kötü yaptığına bakılarak bir sonuç gözlemlenmeye çalışılmıştır. Bu veriler, süper lig takımlarına hizmet veren İnstat Sentio Sports firmasından alınmıştır. Araştırmada, takımların kat ettikleri mesafesi ile ligdeki sıralaması arasında negatif yönde ve yüksek düzey güçte ilişki olduğu, topla kat edilen mesafesi fazla olan takımların daha yüksek düzeyde ilk sıralarda yer aldığı tespit edilmiştir (r=-0,791, p=0,01). Diğer fiziksel performans parametrelerinin de lig sıralaması arasında anlamlı düzeyde ilişki olmadığı tespit edilmiştir (p>0,05). Sonuç olarak, 13 farklı fiziksel performans parametrelerinden sadece top ile kat edilen mesafe ile toplam kat ettikleri mesafe lig sıralamasına etkisi olduğu görülmüştür. Bu çalışmadan ve literatürdeki sınırlı sayıda yapılan çalışmalardan gördüğümüz kadar ile futbolun sadece fiziksel performans verilerinin lig sıralamasına etki etmeyeceği birçok teknik taktik ve dışsal faktörlerin de önemli bir parametre olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's world, the game of football is one of the main sports types that utilize the sports sciences to the highest degree. In that respect, the aim of this study is to investigate whether the physical performance data of the 2017/2018 Turkish Super League football clubs had an impact on their league rankings after 17 weeks. In this study, we used data from all the 18 football clubs competing in the Turkish Super League. By looking at different physical performance parameters of each team such as the total running distance, running distance over 20km/s, running forwards distance over 20km/s, running backwards distance over 20km, the average height of all teams, ball recovery times, running distance over 20km when the ball is possessed, running distance over 20km/s when the ball is with the opponent, the total play area when the ball is possessed, the total play area when the ball is with the opponent, the total distance travelled when the ball is possessed, the total distance travelled when the ball is with the opponent and the depth of the defensive lines, we tried to reach conclusions on the impact of each team's performance in these parameters on their league rankings after 17 weeks. The relevant data has been provided by Instat Sentio Sports – data provider of the league. In this study, we observed that there is a high negative correlation between the distance travelled by each team and their rankings in the league. Subsequently, we also observed a high positive correlation between the distance travelled when the ball is possessed and their league rankings. Other physical performance parameters did not yield to any significant correlation against their league rankings. As a result, out of the 13 different physical performance parameters analyzed, only the two described above have been found to have some meaningful correlation against the league ranking of each team. As we have seen from this study and a limited number of other studies in the literature, it can be clearly observed that there are many technical, tactical and other extrinsic factors as parameters impacting the league rankings in which physical performance-based data alone won't be sufficient enough to explain.