Sarkoidoz tanılı hastalarda mesleki ve çevresel maruziyetin klinik ve radyolojik progresyona etkisi var mıdır?
Is there any effect of clinical and radiological progression on occupational and environmental exposure in patients with sarcoidosis?
- Tez No: 536752
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLİN SEVİM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Akciğer hastalıkları, sarkoidoz, sarkoidozda mesleki veya çevresel maruziyet, Sarcoidosis, Occupational exposue, Pulmoner diseases
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Süreyyapaşa Göğüs Kalp Damar Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı sarkoidoz tanılı hastalarda mesleki ve çevresel maruziyetin, hastalığın klinik ve radyolojik progresyona etkisi olup olmadığını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışma tek merkezli, retrospektif kohort çalışmasıdır. Eylül 2014 - Haziran 2018 arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi EAH'de sarkoidoz polikliniğinde sarkoidoz tanısıyla dosyası bulunan hastalara yüz yüze maruziyet anketi doldurtuldu. Anamnez kısımlarında yaş, cinsiyet, sigara kullanımı, meslek anamnezi, sarkoidoz sebebiyle tedavi alıp almadıkları, bulundukları ve yaşadıkları çevre sorgulanıp kayıt edildi. Hastaların tanı anında spirometrik ölçümle bulunan FVC, DLCO değerleri, en az 3 aylık takiplerindeki FVC ve DLCO değerleri dosyalarından alınıp kaydedildi. Hastaların tanı anındaki ACE, Kalsiyum değerleri, radyolojik evreleri ve en az 3 aylık takiplerindeki ACE, Kalsiyum değerleri, radyolojik evreleri, ekstrapulmoner organ tutulumu bulunup bulunmadığı dosyalarından alınıp kaydedildi. BAL yapılmış hastaların sonuçları CD4/CD8 ve lenfosit yüzdesi olmak üzere dosyalarından alınıp kaydedildi. 254 hasta çalışmaya dahil edilip maruziyet anketi doldurtuldu. Hastalar maruziyeti bulunan ve bulunmayan olarak iki ana gruba ayrıldı. 254 hastadan tanı anındaki toraks BT/YRBT'lerine ulaşılan 151 hastanın BT/YRBT leri incelendi ve skorlaması yapıldı. Maruziyeti olan ve olmayan iki ana grup klinik ve radyolojik progresyon kriterleri yönünden karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya 181 (%71,3) i kadın, 73 (%28,7) ü erkek olmak üzere 254 hasta alınmıştır. Kadın hastaların yaş ortalaması 50,7±10,81, erkek hastaların yaş ortalaması 48,6±11,1 iken tüm hastaların yaş ortalaması 48,6±11,1 dir. Mesleki veya çevresel maruziyeti bulunan grupta 192, bulunmayan grupta 62 hasta bulunmaktadır. Maruziyeti olan 192 hastanın 39'unun (%20,3) hastalık seyri iyi, 53'ünün (%27,6) kötü ve 100 (%52,1) hastanın stabil gerçekleştiği görülmektedir. Hastaların maruziyet durumu ile progres süreçleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmemiştir (p>0,05). Toplamda 151 hastanın tanı anında toraks BT/YRBT'si bulunmaktadır. Maruziyeti olmayan 38 hastanın BT/YRBT ölçüm ortalaması 6,05±2,64 iken maruziyeti olan 113 hastanın BT/YRBT ölçüm ortalaması 6,85±4,02dir. Maruziyeti olan ve olmayan hastalar arasında BT/YRBT ortalama ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamamıştır (p>0,05). Sonuç: Hastaların mesleki veya çevresel maruziyet durumlarının sarkoidoz hastalığının klinik ve radyolojik progresyonunu etkilemediğini tespit ettik.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate whether occupational and environmental exposure in patients with sarcoidosis had an impact on clinical and radiological progression. Materials and Methods: The study was a single-center, retrospective cohort study. A face-to-face questionnaire was filled in patients with sarcoidosis with the diagnosis of sarcoidosis in the sarcoidosis clinic of Süreyyapaşa Chest Diseases and Chest Surgery Training and Research Hospital between September 2014 and June 2018. Age, gender, smoking, occupational history, sarcoidosis treatment, and the environment in which they live, were questioned and recorded. FVC, DLCO values which were found by spirometric measurement at the time of diagnosis were taken from the files of FVC and DLCO values at least 3 months follow-up. ACE, Calcium values, radiological stages at the time of diagnosis, ACE, Calcium values, radiological stages, extrapulmonary organ involvement at least 3 months follow-up were recorded and recorded. The results of patients who underwent BAL were taken from their files as CD4 / CD8 and lymphocyte percentage. 254 patients were included in the study and the exposure questionnaire was filled. Patients were divided into two main groups with and without exposure. CT / HRCTs of 151 patients who underwent thorax CT / HRCT at the time of diagnosis from 254 patients were analyzed and scored. The two main groups with and without exposure were compared in terms of clinical and radiological progression criteria. Results: 181 patients (71.3%) were female and 73 (28.7%) were male. The mean age of the female patients was 50.7 ± 10.81, while the mean age of the male patients was 48.6 ± 11.1 years. There were 192 patients in the occupational or environmental exposure group and 62 patients in the group. Of the 192 patients with exposure, 39 (20.3%) were in good progress, 53 (27.6%) were ill and 100 (52.1%) were stable. There was no statistically significant difference between the exposure status and progression of the patients (p>0.05). In total, 151 patients had thorax CT/HRCT at the time of diagnosis. The mean CT/HRCT measurements of 38 patients without exposure were 6.05 ± 2.64 while the mean CT/HRCT measurements of 113 patients with exposure were 6.85 ± 4.02. There was no statistically significant difference between the CT/HRCT mean measurements of the patients with and without exposure (p> 0.05). Conclusion: We found that patients' occupational or environmental exposure had no effect on clinical and radiological progression of sarcoidosis.