Aile Hekimliği polikliniğine başvuran 18 yaş üstü kişilerde fiziksel aktivite durumunun değerlendirilmesi
Assessing physical activity status on the people who are more than 18 years old and admitted to the family medicine clinic.
- Tez No: 536765
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELAHAT AKDENİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel aktivite, aile hekimliği, egzersiz, fiziki ve sosyal çevre, Physical activity, family medicine, exercise, physical and social environment
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmanın amacı, birinci basamak sağlık hizmetlerinde önemli yeri olan fiziksel aktivite konusunda kapsamlı değerlendirme yapıp, bireylerin bu konu hakkındaki bilgilerini, bu konudaki engelleri ve fırsatları değerlendirmektir. Çalışmaya 300 adet gönüllü birey katılmıştır. Çalışma kapsamında katılımcılara sosyodemografik özelliklerini ve sağlık durumlarını belirleyen bir sosyo-demografik ve tıbbi öykü anketi uygulanmış akabinde egzersiz davranış değişim basamakları ölçeği uygulanmıştır. Sosyal çevrenin ve egzersizle ilgili bilgi düzeyinin değerlendirilmesi amacıyla sorulan sorularla anket devam etmiştir. En son işle ilgili aktiviteler, ulaşım yöntemleri ve yapılan egzersizler sorgulanarak anket bitirilmiştir. Anket ve ölçekler yüz yüze görüşme tekniği ile doldurulmuştur. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 23.0 kullanılmış ve istatistiksel anlamlılık düzeyi p0,05). Çalışmada kimi bireylerin yeterli zamanı olmayışı, sağlık problemleri, hava şartlarının uygun olmaması, sosyal çevrenin aktif olmayışı gibi faktörler nedeniyle fiziksel aktiviteden uzak kaldıkları görülmüştür. Başta kadınlar olmak üzere tüm bireylerin fiziksel aktivitenin sağladığı yararlar üzerine bilgilendirilmeleri gerekmektedir. Gerekli sosyal çevre düzenlemeleri yapılarak tüm bireylerin fiziksel aktiviteye katılımı sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the physical information about physical activity which has an important role in primary health care services and to evaluate the obstacles and opportunities in this subject. The study involved 300 volunteers. A socio-demographic and medical history questionnaire was used to determine the sociodemographic characteristics and health status of the participants. The questionnaire continued with the questions asked to evaluate the social environment and the level of knowledge about the exercise. The last work-related activities, transportation methods and exercises were completed and the questionnaire was completed. The questionnaires and scales were filled with face to face interview technique. SPSS 23.0 was used to evaluate the data and the level of statistical significance was accepted as p 0,05). In the study, it was observed that some individuals did not have enough time, health problems, lack of weather conditions, and lack of active social environment, so they were far from physical activity. All individuals, especially women, need to be informed about the benefits of physical activity. All individuals should be involved in physical activity by making necessary social environmental arrangements.