Alzheimer hastalarının tedavisinde bahçe tasarımının peyzaj mimarlığı açısından irdelenmesi
Evalution of garden design in the treatment of alzheimer's patients in terms of landscape architect
  1. Tez No: 536835
  2. Yazar: MERVE ERBEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANDAN KUŞ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Alzheimer, Terapi, Peyzaj, Tasarım, Bahçe, Bitki, Şifa, Alzheimer, Therapy, Landscape, Design, Garden, Plant, Healing. 2019, 93 pages
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Yaşlı nüfusun hızla artmasına paralel olarak yaşlılıkta sık görülen hastalıklar, toplum içinde bir sorun haline gelmektedir. Özellikle yaşlılıkta çok sık görülen Alzheimer hastalığı hem fonksiyonel hem de davranışların bozulduğu bir hastalıktır. Bunun ile birlikte hasta yakınlarında görülen en büyük sorun ise depresyona girmeleridir. Alzheimer hastaları için uygun bitkiler, renkler, su elemanları, ışıklandırma detayları ile bahçe mobilyaları bulunmaktadır. Kokulu, dokulu ve renkli bitkiler Alzheimer hastaları için dikkat çekici bulup, rahatlama sağlamaktadır. Hareketi kısıtlamayan ve sürekliliği olan yürüyüş yolları, endişelenmesini azaltarak sakinleştirmektedir. Bu tasarımlar, hastaların sakinleşmesine bağlı olarak hasta yakınlarında da bakım kolaylığı ve depresyona girme olasılıklarında azalma göstermektedir. Bu nedenle; doğanın rahatlatıcı etkisi baz alınarak, Alzheimer hastaları için bahçe tasarlanması gerekmektedir. Bu tez çalışmasında, Alzheimer hastalarının ve yakınlarının sorunları ve ihtiyaçları göz önüne alınmıştır. Elde edilen veriler ve yapılan örnek çalışmalar değerlendirilmesi sonucunda uygun bir bahçe tasarımı oluşturulmuştur. Bahçe tasarımında kullanılan detaylar, kişiler üzerindeki etkilerini inceleyen bilimsel çalışmalar ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda; Alzheimer hastalarına yönelik yapılan öneri peyzaj tasarımının, gelecekte Alzheimer hasalarına yönelik olarak yapılacak çalışmalarda yol gösterici olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Parallel to the rapid increase in the elderly population, common diseases in old age become a problem in the society. Alzheimer's disease, which is very common especially in old age, is a disorder in which both functional and behavior are impaired. However, the biggest problem in the relatives of the patients is that they enter into depression. Suitable for patients with Alzheimer's disease, trees, shrubs, colors, water elements, lighting details, garden furniture has special design details for patients. Fragrant, textured and colored plants have been found to be remarkable for patients with Alzheimer's disease. Walkways that do not restrict movement and have continuity have calmed down by reducing their worries. These designs reduce the possibility of ease of care and depression in the relatives of the patients due to the calmness of the patients. Therefore; Based on the relaxing effect of nature, garden for Alzheimer's patients should be designed. In this thesis, the problems and needs of Alzheimer's patients and their relatives are taken into consideration. As a result of the evaluation of the data obtained and the case studies, a suitable garden design was created. The details used in the garden design were evaluated with scientific studies examining the effects on people. As a result of the research; Recommendation for Alzheimer's patients landscape design is expected to be a guide in the garden of the future, in the health gardens to be applied in the future or in the garden where the patient lives.