Kemer'de esnafın turizm ve turist ile ilgili tutumları
Tradesmen at Kemer's attitudes towards tourism and tourist
  1. Tez No: 536899
  2. Yazar: SİNEM BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMALİ SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Turizm, İşletme, Geography, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Turizmin Gelişimi, Turizm Coğrafyası, Turist, Kemer Turizmi, Esnaf Algısı, Tourism Development, Tourism Geography, Tourist, Tourism of Kemer, Attitudes of Artisans
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Kemer; hem doğal hem de kültürel coğrafya özellikleri ile ulusal ve uluslararası boyutta tanınırlığı olan önemli bir turizm merkezidir. Bu çalışmada temel amaç; Kemer'de faaliyet gösteren esnafların turizm ve turist ile ilgili tutumlarını belirlemek, şehrin turizm planlamasında paydaşların fonksiyonlarını ortaya koymaktır. Çalışma, Kemer, Beldibi, Göynük, Çamyuva ve Tekirova mahallelerinde turistik ürün satan esnafları kapsamaktadır. Yapılan çalışmada veri toplama aracı olarak nicel araştırma yöntemi uygulanmıştır. Esnafların turizm, turistlerle ilgili tutumlarını belirlemeye yönelik 42 sorudan oluşan ve beşli Likert ölçeği kullanılarak hazırlanan anket 2017 yılı Haziran- Aralık aylarında görüşmeyi kabul eden 200 kişiye uygulanmıştır. Kemer'de esnafın turizme ilgi duyduğu, turisti misafir, dost arkadaş olarak gördüğü, turistlere gerekli saygıyı gösterdikleri ortaya çıkmaktadır. Bunun yanında esnafın yabancı turisti daha fazla tercih ettiği, turisttin ilçe ekonomisine katkı yaptığı ancak turist kalitesinin yıllar itibariyle düştüğü dolayısıyla elde edilen gelirin az olduğu belirtmişlerdir. Kemer'deki turistik ürün satan esnafının turistlerle doğrudan ilişki içinde olduğu düşünüldüğünde bu grubun turizm ve turist ile ilgili tutumları ilçe turizmini etkileyeceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Kemer; is an important tourism center with natural and cultural geography features and its recognition for national and international reputation.The main purpose of this study is; Determining the attitudes of the tradesmen operating in Kemer regarding it's tourism and tourists is to reveal the functions of the stakeholders in tourism planning of the city. The study includes tradesmen who selling tourist products in Kemer, Beldibi, Göynük, Çamyuva and Tekirova neighborhoods. Quantitative research method was applied as data collection tool in the study that is done. The questionnaire that consisting of 42 questions to determine the attitudes of the artisians to tourism and tourists, was prepared using the five Likert scale and applied to 200 people who accepted the interview in months of June-December 2017. In Kemer, it is emerging that artisans are interested in tourism, tourist guests, they see tourists as friendly friends. In addition, they noted that artisans favored foreign tourists rather than local tourists, contributed to the tourist economy of the province, but the income level of the tourist decreased by years because of this artisians scecify the income obtained was low. Considering that the tradesmen selling tourist items in Kemer are in direct contact with tourists, it can be said that this group's attitude towards tourism and tourist will affect the tourism of the district.