Milli Mücadelede ve Cumhuriyetin ilk yıllarında Denizli sağlık hizmetleri (1919-1938)
Denizli health services in the National Struggle and in the first years of the Republic (1919-1938)
- Tez No: 536917
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SARIKOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Denizli, Sağlık Hizmetleri, Denizli Memleket Hastanesi, Salgın Hastalıklar, Cumhuriyet Dönemi, Ottoman, Denizli, Health Services, Denizli Country Hospital, Epidemic Diseases, Republic Period
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
Tarihi süreç içerisinde pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan Denizli, Osmanlı Devleti teşkilat yapısı içerisinde Aydın Vilayeti'ne bağlı bir sancak durumunda varlığını sürdürürken, Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte il statüsünü kazanmıştır. Yaşanan bu sürecin çeşitli yönleri ve kent tarihine olan etkisi yerel ve ulusal araştırmacılar tarafından birçok kez irdelenmiştir. Pek çok değerli tarihçi tarafından Denizli'nin sosyal, ekonomik, dini, askeri ve kültürel tarihi hakkında belirli dönemleri de içine alan birçok çalışma yapılmasına karşın,“Denizli Sağlık Tarihi/Hizmetleri”özelinde monografik bir çalışma bu güne kadar yapılmamıştır. Bu eksikliği bir ölçüde gidermek amacıyla,“Millî Mücadelede ve Cumhuriyetin İlk Yıllarında Denizli Sağlık Hizmetleri (1919-1938)”konusu tez çalışması olarak seçilmiştir. 1919-1938 dönemini kapsayan çalışmamızda; Denizli'de gerçekleştirilen sağlık hizmetleri, yaşanan bulaşıcı ve salgın vakaları, görev yapan tabip ve diğer sağlık personelleri, hastalıklarla mücadele yöntemleri, Denizli ve kazalarında hizmet veren sağlık kurum ve kuruluşları, Hilal-i Ahmer Cemiyeti'nin bölgedeki faaliyetleri ile sağlık hizmetlerine doğrudan ya da dolaylı yönden etki eden faktörler arşiv belgelerinden de yararlanılarak incelenmiştir. Giriş ile birlikte dört bölüm olan çalışmamızda konunun tarihsel gelişimi, Cumhuriyet yönetiminin Osmanlı'dan devraldığı sağlık kuruluşları ile bulaşıcı hastalıklar ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
During the historical periods, while Denizli which hosts many civilizations has maintained in organizational structure the Ottoman State depending on province of Aydın, it gained province statute with proclamation of the republic. The various aspects of this process and its impact on the history of the city have examined several times by local and national researchers. Although many studies carried out by many valuable historians about the social, economic, religious, military and cultural history of Denizli, it was not any a monographic study on the“Denizli Health History/Services”. To overcome this deficiency to in some degree, the subject“National Struggle and Denizli Health Services in the First Years of the Republic (1919-1938)”selected as the thesis study. The aim of this study, it was to investigated that health services which carried out in Denizli, contagious and epidemic cases, physicians and other health personnel, methods of struggle against diseases, health institutions and organizations serving in Denizli and activities of the Red Crescent in region and also the factors that affect directly or indirectly on health services using archival documents during 1919-1938. In this study, it was presented knowledges about the historical development of the subject, health institutions, contagious diseases and treatment methods of Republican administration take over the Ottoman.