Documenting lives of female prodigies
Kadın dehaların yaşamlarını belgeselleştirmek
- Tez No: 536927
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE ÇİÇEKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: biyografik belgesel, dişil öznellik, deha miti, biographical documentary, life narrative, female subjectivity, telling women's lives, myth of prodigy
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada, çağdaş kadın dehalardan üç tanesinin biyografik belgeselleri, anlatı, öznellik ve cinsiyet temsilleri açısından incelenmektedir. Çalışmanın amacı, bu üç filmi, feminist metinler olarak tartışmaya açmaktır. İlk film, I am the Violin - Keman Benim (Paul Cohen, 2004) efsanevi keman virtözü Ida Haendel'i, ileri yaşında verdiği performans mücadelesini yanstırak portrelemektedir. İkinci film Bloody Daughter - Bela Kız Çocuğu (Stephanie Argerich, 2012) ise, alışılmamış ailevi ve coğrafi bağlarıyla, piyano virtüözü Martha Argerich'i ele almaktadır. Son film, İdil Biret: Harika Bir Çocuğun Portresi (Eytan İpeker, 2015) ise“harika”bir çocuk olan piyanist İdil Biret'in kişisel tarihini konu edinmiştir.“Temsil edilemez”görülen kadın dehaların,“bulanık”hikayelerini temsil etme amacıyla yola çıkan yönetmenlerin, öznelerinin hem iç, hem dış dünyalarını gerçekçi ve somutlaşmış bir biçimde yansıtmaları beklenmektedir.“Düzensiz/ dağınık”bir biyografik belgesel, izleyicilere, feminist düşüncede“tamamlayıcı”olarak görülen“öteki”ile iletişim imkanı kurar. Bu etkileşimin derinliği yönetmenin anlatısına dayanır. Yönetmen,“düzensiz”ve“dağınık”bir anlatı biçimi benimsediği ölçüde öznesinin cinsiyet kimliği tecrübesini ve“var olma endişesini”aktarabilir. Bunun yanı sıra, anlatıcı, özne ve izleyici arasında gelişen“bedenlileşmiş öznelerarasılık”, samimi bir portreye yansır. Anne-kız ilişkisinden yola çıkarak oto-biyografik öğeler de barındıran, Bloody Daughter - Bela Kız Çocuğu, sıradışı ve muğlak kadın deha temsili ile, feminist bir metin olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, biographic documentaries of three contemporary women virtuoso are analysed in respect to narratives, subjectivity and representation of gendered identities. The purpose is to discuss these biographic films as feminist texts. The first film in analysis is, I am the Violin (Paul Cohen, 2004), portrays legendary violinist Ida Haendel with a focus on her struggle as an aged prodigy virtuoso. Second film Bloody Daughter (Stephanie Argerich, 2012) portrays the unusual familial and geographical ties of eccentric pianist Martha Argerich, at different times and occasions. The last film İdil Biret: Portrait of Child Prodigy (Eytan İpeker, 2015) gets closer to the personal history of a child prodigy. In order to represent the“blur”reality of a“unrepresentable”female prodigy, the inner world and outer world have to be reflected truly and embedded in coherence by the filmmaker. To viewers of a biographic film, watching a“messy portrait”can initiate a conversation with the“other”who is thought as a conception of women as“complementary”in feminist thought. The depth of this conversation depends mainly on the narrative style of the filmmaker. Therefore, filmmaker's documentary style requires a questioning ability on the“messy”gender identification experience and“existential anxiety”of her/his subject. Besides, an intimate reflection of an“embodied female subjectivity”depends on the intersubjectivity experienced among the narrator, the subject and the viewer. Due to its unconventional, messy and ambigous representation of a female prodigy with“an embodied subjectivity”from a female/daughter position with an auto-biographical style, Bloody Daughter stands out as a feminist text among the selected examples.