TTK md. 62/ı-b, c, d kapsamında haksız rekabet suçları
Under the Turkish Commercial Code art. 62/i-b, c, d the crimes of unfair competition
  1. Tez No: 536952
  2. Yazar: OZAN CAN ÖZBALÇIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELMAN DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Rekabet, Haksız Rekabet, Ekonomik Suç, Haksız Rekabet Suçları, Competition, Unfair Competition, Economic Crime, Crimes of Unfair Competition
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 244
Özet
Serbest rekabetin varlığını ve korunmasını amaçlayan iki alandan biri olan haksız rekabet, rekabet hukukundan farklı olarak rakipler ve diğer piyasa katılımcıları arasındaki dürüst olmayan davranışları ve ticari uygulamaları yasaklamakta, bu surette dürüst ve bozulmamış bir rekabet düzenini sağlamayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda çeşitli haksız rekabet fiilleri aynı zamanda suç olarak düzenlenmiş olup bu fiilleri işleyenlerin cezalandırılması öngörülmüştür. Bu çalışma kapsamında da aynı zamanda ekonomik suçlardan olan ve TTK md 62/I-b, c, d'de düzenlenen haksız rekabet suçları incelenerek unsurları ortaya konulmuş ve tartışmalı noktalar belirlenerek bunlara ilişkin çeşitli çözüm önerileri getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Unfair competition, which is one of the two branches of law aiming to protect and preserve the existence of free competition, is intended to prohibit dishonest behavior and commercial practices between competitors and other market participants, unlike competition law, thereby aiming to establish an honest and unspoiled competition regime. Various unfair competition acts have been organized as crimes at the same time in line with this aim and it is envisaged to punish those who execute these acts. Within the scope of this study, the crimes of unfair competition organized in the Turkish Commercial Code 62 / I-b, c, d which are economic crimes at the same time, were analyzed and their elements were determined and controversial points were determined and various solution proposals were tried to be introduced.