Rusya Federasyonu'nun ulusal güvenlik politikalarına yön veren belgeler ve etki eden güvenlik yaklaşımları
Documents that give direction to national security policies to Russian Federation and affecting security approaches
- Tez No: 536955
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN AĞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Rusya Federasyonu, Güvenlik Politikaları, Ulusal Kimlik, Neo-Realizm, İnşacılık, Güvenlik Belgeleri, Russian Federation, Security Policies, National Identity, Neo-Realism, Constructivism, Security Documents
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Rusya Federasyonu'nun güvenlik politikalarını açıklamak amacıyla yapılan bu çalışma; uluslararası ilişkilerin daha iyi anlaşılması adına, mevcut durumları belli bir teoriye dayandırma gerekliliğinden yola çıkarak, şu temel sorunsal üzerine: Uluslararası ilişkiler teorilerinden hangisi, Rusya Federasyonu'nun güvenlik politikalarını analiz edebilir (?) yoğunlaşmıştır. Sorunsal dâhilinde çalışma:“Rusya Federasyonu'nun güvenlik politikalarını neo-realist teori şekillendirmektedir ve bu politikaların nedensel argümanlarına İnşacı Kuram cevap vermektedir”hipotezi üzerinden sınanmıştır. Bu hipotezin sınanması adına; öncelikle kavramsal-kuramsal çerçeve oluşturulmuş, daha sonra Rus kimliğinde güvenlik anlayışı incelenmiş ve son olarak Rusya Federasyonu'nun güvenlik belgeleri (Ulusal Güvenlik Konsepti ve Askeri Doktrin); daha önce incelenen, kavramsal-kuramsal çerçeveye uygun bir şekilde bir örüntü oluşturularak analiz edilmiştir. Çalışmada, ulaşılan bulgular çerçevesinde şu sonuçlara ulaşılmıştır; a) Rusya Federasyonu uluslararası sistemi anarşik-istikrarsız görmektedir. b) Rusya Federasyonu'nun ulusal güvenliğine yönelik temel tehditler, uluslararası sistemin yapısından kaynaklanmaktadır. II c) Rusya Federasyonu'nun güvenlik politikaları,“nükleer caydırıcılık ve askeri kapasite”ve“ittifaklar yolu ile dengeleme”stratejileri çerçevesinde oluşturulmuştur. d) Rusya Federasyonu'nun“ben”algısı olan büyük/güçlü devlet anlayışı varlığını sürdürmektedir. e) Rusya Federasyonu'nun“öteki”algısı olan Batı; NATO, ABD ve AB üzerinden devamlılığını sürdürmektedir. f) Rusya Federasyonu'nun“öteki”algısı, düşünsel-ideolojik unsurlardan değil, jeopolitik kaygılar neticesinde oluşmuştur. g) Rus kimliğinin düşünsel-ideolojik temellerinden biri olan Avrasyacılık, Yeni (Neo)- Avrasyacılık haliyle varlığını sürdürmektedir. Çalışmanın; ulaşılan bulgular dâhilinde genel sonucu şu şekilde özetlenebilir:“Rusya Federasyonu güvenlik politikalarını, geçmişinde olduğu gibi günümüzde de NATO, ABD ve AB'nin ”çevreleme, cordon sanitaire, kuşatma“ politikalarına karşı, ”tampon bölgeler" oluşturmak üzerine kurmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to explain the security policies of the Russian Federation. On the basis of the necessity of basing the current situation on a certain theory in order to better understand international relations, on the following main problem: which theories of international relations can analyze the security policies of the Russian Federation (?) Work within the context: The hypothesis has been tested on the hypothesis that ot the Russian Federation's security policies are shaping the neo-realist theory and the causal arguments of these policies respond to the Constructive Theory. For testing this hypothesis; first, the conceptual-theoretical framework was formed, then the security concept in the Russian identity was examined and, finally, the security documents of the Russian Federation (National Security Concept and Military Doctrine); it has been analyzed by analyzing a pattern in accordance with the conceptual theoretical framework. In the study, the following findings were reached within the framework of the findings; a) The Russian Federation considers the international system anarchic-unstable. IV b) The main threats to the national security of the Russian Federation stem from the structure of the international system. c) Security policies of the Russian Federation have been established within the framework of balancing with nuclear deterrence and military capacity with and balancing through alliances strategies. d) The Russian Federation's state perception of a large / strong state continues to exist. e) The West, the Russian“other”perception; NATO continues its continuity through the USA and the EU. f) The Russian Federation's perception of the other was not a result of intellectual-ideological elements, but of geopolitical concerns. g) Eurasianism, which is one of the intellectual-ideological foundations of Russian identity, continues its existence as Neo-Eurasianism. The general conclusion of the study can be summarized as follows: at The Russian Federation builds its security policies on son buffer zones de against NATO, US and EU's, containment, cordon sanitaire, siege policies.