Sağlık çalışanlarına rol belirsizliği ve rol çatışmasının iş performansına etkisi iş tatminin aracılık rolü: Mersin ili özel hastanelerin de bir çalışma
The role of the role of role of health employees and the effect of the conflict of role on business performance. the role of the intermediate work: A research in private hospitals
- Tez No: 536954
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Rol Belirsizliği, Rol çatışması, İş Performansı, İş tatmininin aracılık etkisi, Role Uncertainty, Role Conflict, Job Performance, Job Satisfaction, Moderating effect
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Global değişimin oldukça hızlı yaşandığı çağımızın rekabet koşullarında işletmelerin de varlıklarını sürdürebilmelerinin en önemli yolu değişiklikler yaratmaktır. İşletmelerin bu rekabet ortamında en önemli ve en güçlü varlığı kendi çalışanlarıdır. Rekabet ortamındaki işletmeler, her geçen gün hızla değişen ve gelişen bu rekabet yarışın gerisinde kalmamak için çalışan çalışan performansını arttırmak için çaba harcarken; bir yanda da meslekleri gereği insana hizmet verilmesi sebebiyle hiyerarşiden kaynaklanan rol belirsizliği ve rol çatışması ile karşılaşırlar. Sektörler arasında sağlık sektörü çalışanlarının, toplumda icra edilen birçok meslekten farklı olarak kendine özgü bir yapılanma ve görev tanımı vardır. Çalıştığı örgüte sıkı sıkıya bağlı farklı ve yaratıcı, profesyonel çalışan sayesinde rakipleri karşısında işletmeler üstünlükler elde ederler. Bu çalışmasında, rol belirsizliği ve rol çatışmasının performansa etkisi ve iş tatmininin aracılık rolü olup olmadığı çalışılmış olup, 400 sağlık çalışanı ile anket çalışması yapılmıştır. Çalışmanın evrenini Mersin ili ve ilçelerindeki özel hastaneler oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The most important way for the businesses to survive in the competitive conditions of our age, where global change is experienced quite rapidly, is to create changes. The most important and strongest presence of businesses in this competitive environment is their employees. Businesses in a competitive environment, rapidly changing and developing competition day by day to stay behind the competition to increase the performance of staff to keep working by people who need to deal with the occupation of their jobs due to the role uncertainty arising from the hierarchy and role conflict. Among the sectors, the health sector employees are technological structure and the competitive advantage for businesses to provide a competitive advantage, but thanks to the skilled staff will be possible. Thanks to the different and creative and professional emdoyee, which are closely tied to the organization they work with, businesses gain superiority over their competitors. In this study, the effect of role uncertainty and role conflict on performance and whether there is an intermediary role of job satisfaction was investigated.In this study, role uncertainty and the effect of role conflict on performance and whether there is an intermediary role of job satisfaction was investigated. The private hospitals in the province of Mersin and the districts carried out measurements with a small number of subjects and the results can therefore only contribute to generalization.