İslam düşüncesinin teşekkül döneminde mucize anlayışları
Miracle understandings in the era that Islamic opinion was shaped
- Tez No: 537003
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULHAMİT SİNANOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Mucize, İslam, Düşünce, Anlayış, Peygamber, Miracle, Islam, Opinion, Understanding, Prophet
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Hz. Muhammed kendilerine peygamber olarak gönderildiğinde inkârcılar ondan kendilerine önceki peygamberlerin gösterdiği hissi mucizelere benzer mucizeler göstermesini istemişlerdir. Ancak Allah onların hissi mucize isteklerini geri çevirerek akıllarına hitap eden Kur'an'ın onlar için Hz. Muhammed'in nübüvvetini ispat eden yeterli bir mucize olduğunu vurgulamıştır. Ayrıca Hz. Muhammed'in insani yönü anlatılarak onun da kendileri gibi bir beşer olduğunu, mucizelerin sadece Allah'ın iradesi ile gerçekleştiğini belirtir. Bu nedenle ne Allah'ın kitabı olan Kur'an-ı Kerim ne de Hz. Muhammed kendisi açık bir şekilde Kur'an-ı Kerim'in dışında hiçbir hissi mucizeyi nübüvvetinin ispatında kullanmamıştır. Ancak İslam düşüncesinin teşekkülü döneminde mucize olgusu iki zeminde tartışılmıştır. Özellikle hicri II. asırdan itibaren İslam dünyasında ortaya çıkan ilhad ve zındıklık hareketlerine karşı Hz. Muhammed'in nübüvvetini ispat etmek amacı ile ilk dönem kelamcıları Kur'an'ı merkeze alarak konuyu ayet, burhan, delil, hüccet gibi kavramları kullanarak ispat etmeye çalışmışlardır. Diğer akım ise, yine aynı dönemde önce siyer ve meğazi türü tarih kitaplarında konu ile ilgili menkıbe ve rivayetler şeklinde yer almıştır. III. Asırdan itibaren benzer rivayetler hadis kitaplarında yer almıştır. Hadisçilerin konu ile ilgili rivayetleri kelamcılar tarafından birer hissi mucize olarak yorumlanmıştır. Yine aynı dönemde özellikle kelamcılar tarafında mucizenin tanımı yapılarak, Hz. Peygamber'in birçok alanda hissi mucizeler gösterdiğini belirterek, Hz. Muhammed'in nübüvvetini ispat etmeye çalışmışlardır. İkinci düşünce daha yaygın bir şekilde olmak üzere her iki düşüncenin yansımaları günümüzde mevcuttur.
Özet (Çeviri)
When Mohammad was sent to them as proophet, the deniers wanted him to Show them emotional miracles similar to the previous prohets'. But Allah has rejected their emotional miracle wish and emphesized that Koran is enough to prove Mohammad's prophecy and it appeals to their minds. The Koran states the human side of Mohammad's and tells the deniers that he is a human being like them and miracles happen only by Allah's will. Thus neither Allah's book Koran nor Mohammad himself has clearly used any emotional miracle to prove his prophecy except for the Koran. But especially in the era that İslam was shaped the miracle concept has been discussed on two platforms. Especially from hijri second century on first era theologians have tried to prove the subject by using concepts such as verses of the Koran, evidence, arguments against atheists and prophet deniers that turned out in Islamic world. The other flow was there in the same era as legends and narratives about the subject in history books about Mohammad's life and wars in his life. Similar narratives have been in hadith books from third century on. Hadith experts' narratives have been interpreted by theologians as emotional miracles. In the same erat he definition of miracle has been made by theologians, it has been stated that Mohammad has shown emotional miracles in many areas and yhus have tried to prove Mohammad's prophecy. The latter opinion is more common but both opinions are present today.