Sivas şehri'nin sosyal ve ekonomik tarihi (1740-1780)
Social and economic history of Sivas city (1740-1780)
- Tez No: 537116
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLBADİ ALAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Sivas, şehrin tarihi, Ahkâm defterleri, Şer'iye sicilleri, XVIII. Yüzyıl ortaları, Sivas, the history of the city, souvenirs, Sharia registers, XVIII. Mid-century
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 304
Özet
1740-1780 tarihleri arasını kapsayan, Başbakanlık Osmanlı Arşivindeki Ahkâm defterleri, Şeriye Sicilleri, Mühimmat, Cebe, Cizye ve Avarız Defterlerine dayalı Sivas şehrinin fiziki, demografik, idari, sosyal ve ekonomik durumunun incelendiği bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında çalışmanın konusu, kaynaklar ve Sivas şehri'nin tarihi gelişimi anlatılmıştır. Birinci bölümde Sivas Şehrinin fiziki ve idari yapısı, İkinci bölümde Sivas Şehir mekânları ve işlevlerinden bahsedilmiştir. Son bölüm olan Üçüncü bölümde ise Sivas şehrinin sosyo-ekonomik yapısının temel taşları olan ailenin sosyal yapısı, vakıflar, eşkıyalık faaliyetleri, esnaf gruplarının yaşam biçimleri ile ticari yaşamı, vergiler ve şehirde işlenen suçlar konusu işlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study covering the years 1740-1780 consists of three chapters in which the physical, demographic, administrative, social and economic status of the city of Sivas based on the Journal of the Ottoman Archives, Sharia Registers, Ammunition Book, Cebe Books, Cizye's Books and Avariz Books. In the introduction, the subject of the study, the sources and the historical development of the city of Sivas are explained. In the first part, the physical and administrative structure of Sivas City of Sivas, the second part of the Sivas City spaces and architectural structures and their functions are mentioned. In the third chapter, the social structure of the family, foundations, banditry activities, life styles, commercial life, taxes and crimes committed in the city were discussed.