Türkiye'de siyasal partiler ve müzakereci demokrasi modeli
Political parties in turkey and deliberative democracy
  1. Tez No: 537131
  2. Yazar: HAMİDE DEĞER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYLEM ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Müzakereci Demokrasi, Habermas, Siyasal Partiler, Siyasal Parti Programları, Democracy, Habermas, Deliberative Democracy, Political Parties, Political Party Programs
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Müzakereci demokrasi Habermas'ın felsefi altyapısını“İletişimsel Eylem Kuramı”ile oluşturduğu bir demokrasi yaklaşımıdır. Liberal demokrasiye getirilen eleştirel demokrasi yaklaşımlarından birini oluşturan müzakereci demokrasi, meşruluk, katılım, kamusal alan sorunlarına çözüm getirmektedir. Kamusal alanların genişletilmesi, katılımın arttırılması, müzakere ve tartışma ortamında alınan kararlar üzerinde bir uzlaşma sağlanması düşüncesi müzakereci demokrasinin temelini oluşturmaktadır. Siyasal partiler günümüzde işlevini yitirmiş, teknik bir sisteme dönüşmesine rağmen günümüz sorunlarına cevap verebilecek en önemli araçlar olarak önemini devam ettirmiştir. Siyasal Partiler, yapısı itibariyle sivil toplumun, hükümetin ve toplumun birbiriyle etkileşimini, iletişimin sağlamaya elverişli olması nedeniyle vazgeçilmez örgütlerdir. Ancak günümüz koşullarına, taleplerine göre kendilerini düzenleme ihtiyaçları hasıl olmuştur. Söz konusu düzenlemeler ilk olarak parti programlarında kendilerini göstermektedir. Müzakereci demokrasinin Türkiye'deki siyasal partiler programına yansıması çalışmayı anlamlı kılmaktadır. Bu çalışmada Müzakereci Demokrasi Kuramı'nın Türkiye'deki siyasal partilerin programında (65. Dönem partileri AKP, CHP, MHP, HDP) ne şekilde ele alındığı incelenmiştir. Parti Programlarında müzakereci demokrasinin katılım, müzakere, kamusal alan ve uzlaşma kavramlarının nasıl yer bulabildiği üzerinden partilerin müzakereci demokrasiye yaklaşımı anlaşılmaya çalışılmıştır. Demokrasi sürecinin Türkiye'de ne şekilde işlediği ve siyasi kültüre nasıl bir etkisi olduğu çalışmanın diğer kısmını oluşturmaktadır. Siyasal Partiler'in hangi siyasal, sosyal, ekonomik kültür üzerine inşa edildiği, partiler üzerinde nasıl bir izdüşümü olduğu ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Deliberative democracy is a democracy approach that Habermas's philosophical infrastructure is based on ıs Communicative Action Theory. It provides a solution to the problems of public space in the context of democracy, legitimacy, participation and public space, which is one of the critical democracy approaches to liberal democracy. The idea of expanding public spaces, increasing participation, and making a consensus on the decisions taken in the context of negotiation and debate are the basis of deliberative democracy. Although the political parties have lost their functions and transformed into a technical system, they have continued to be the most important tools to respond to today's problems. Political Parties are indispensable organizations because of their interaction with civil society, government and society itself. However, today's conditions, according to the demands, they need to regulate themselves. These arrangements first appear in the party programs. This study provided elaboration of deliberative democracy political parties in Turkey which are a meaningful reflection. In this study, Theory of Deliberative Democracy in the programs of political parties in Turkey (65th governmental parties titled as AKP, CHP, MHP, HDP) were examined as discussed in this study. Besides, it was tried to understand how the concepts of participation, negotiation, public areas and reconciliation can be found in the Party Programs. The process of the democratic process in Turkey and of to what extend it influence on political culture are the other parts of the study. Political, social, economic culture on the political parties, which is a projection on the parties were also discussed.