Üniversite öğrencilerinde sporun depresyon, anksiyete ve umutsuzluk düzeyi üzerindeki etkisinin incelenmesi
The effect of sports on depression, anxiety and hopelessness in university students
- Tez No: 537158
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE TOLUN ARICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Spor, depresyon, anksiyete, umutsuzluk, Sport, depression, anxiety, hopelessness
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Sporun çeşitli psikolojik problemler üzerinde tedavi edici ve önleyici etkisinin olduğu bilinmektedir. Bu kapsamda oluşturulan araştırmada, düzenli spor yapan üniversite öğrencileri ile spor yapmayan üniversite öğrencilerinin depresyon, anksiyete ve umutsuzluk düzeyleri karşılaştırılmıştır. Araştırmaya Üsküdar Üniversitesi'nde 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılı'nda derslere devam eden 324 çalışma ve 324 kontrol olmak üzere toplam 648 öğrenci dahil edilmiştir. Araştırma verilerinin toplanmasında sosyodemografik bilgi formu ile birlikte Beck depresyon ölçeği, Beck anksiyete ölçeği ve Beck umutsuzluk ölçeği kullanılmıştır. Çalışma ve kontrol grubunun ortalamalarının karşılaştırılmasında t-test analizine başvurulmuştur. Çalışma grubunda depresyon ve anksiyetenin umutsuzluk üzerindeki etkisi basit doğrusal regresyon analizi ile değerlendirilmiştir. Yine çalışma grubunun depresyon, anksiyete ve umutsuzluk düzeylerinin çeşitli sosyodemografik özelliklere göre farklılaşmasını ortaya koymak için t-test, ANOVA ve Post Hoc testlerinden Bonferroni kullanılmıştır. Elde edilen bulgular %95 güven aralığında, %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre kontrol grubunun depresyon, anksiyete ve umutsuzluk düzeyleri çalışma grubundan anlamlı bir şekilde yüksektir. Çalışma grubunda depresyon umutsuzluğu artırmaktadır. Cinsiyet açısından yapılan değerlendirmede kadınların depresyon ve anksiyete düzeyleri daha yüksek bulunmuştur. Katılımcılardan yalnız ya da arkadaşları ile yaşayanların umutsuzluk düzeyi, anne ve babası ile yaşayanlardan daha yüksektir. Bununla birlikte spor yapmaktan hoşlanmayan öğrencilerin depresyon ve anksiyeteleri daha yüksek bulunmuştur. Öğrencilerin spor yapma süresinin artmasına bağlı olarak depresyon ve anksiyetelerinin azaldığı genellemesi yapılmıştır. Diğer taraftan spor yapmayı arkadaşlarına da tavsiye eden öğrencilerde depresyon ve umutsuzluk daha düşük bulunmuştur. Psikolojik rahatsızlıklarla başa çıkma ve psikolojik sağlığın korunmasında bireylerin spora yönlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
It is known that sports have a therapeutic and preventive effect on various psychological problems. In this study, the depression, anxiety and hopelessness levels of university students who did regular sports and those who did not do sports were compared. A total of 648 students, 324 studies and 324 students attending classes in 2018-2019 Academic Year, were included in the study. Beck depression scale, Beck anxiety scale and Beck hopelessness scale were used to collect the data. The t-test analysis was used to compare the mean of the study and control groups. The effect of depression and anxiety on hopelessness was evaluated by simple linear regression analysis. In order to reveal the differentiation of depression, anxiety and hopelessness levels of the study group according to various sociodemographic characteristics, t-test, ANOVA and Bonferroni from Post Hoc tests were used. The findings were evaluated at 95% confidence interval and 5% significance level. According to the findings obtained from the study, depression, anxiety and hopelessness levels of the control group were significantly higher than the study group. Depression increases in the study group. In terms of gender, depression and anxiety levels of women were higher. The level of hopelessness of the respondents alone or with their friends is higher than that of their parents. However, depression and anxiety were higher among students who did not like sports. It is generalized that depression and anxiety decreases due to increase in sporting time of students. On the other hand, depression and hopelessness were found to be lower in the students who recommended sports to their friends. It is recommended that individuals should be directed to sports in dealing with psychological disorders and in the protection of psychological health.