Engelli kardeşe sahip olan ve engelli kardeşe sahip olmayan bireylerde yaşam memnuniyeti ve benlik saygısının incelenmesi
A study of life satisfaction and self-esteem for the individuals who have a disabled sibling and who don't have a disabled sibling
- Tez No: 537161
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM NARTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Engelli Kardeş, Benlik Saygısı, Yaşam Memnuniyeti, Disabled Sibling, Self-Esteem, Life Satisfaction
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Engelli kardeşe sahip olan ve engelli kardeşe sahip olmayan bireylerin çeşitli değişkenler açısından yaşam memnuniyeti ve benlik saygısı düzeyini ve bu iki düzey arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılan çalışma 65' i engelli kardeşe sahip, 64' ü engelli olmayan bir kardeşe sahip Bilecik ilinde yaşayan 18-30 yaş arası 129 bireyden oluşmaktadır. Engelli kardeşe sahip 65 bireyin 32' si engelli kardeşinden büyük, 33' ü ise engelli kardeşinden küçüktür. Engelli olmayan kardeşe sahip bireylerin iki kardeş olmasına özen gösterilmiş, 64 bireyin 33' ü büyük kardeş 31' i ise küçük kardeşten seçilmiştir. Araştırmanın verileri sosyodemografik veri formu, Yaşam Memnuniyeti Ölçeği ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği ile toplanmıştır. Katılımcılardan elde edilen verilerin analizi SPSS 22 paket programında yapılmıştır. Veriler değerlendirilirken yüzdelik dağılımlar, Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis H ve Spearman Korelasyon analizleri kullanılmıştır. Engelli kardeşe sahip olan ve olmayan bireylerin yaşam memnuniyeti düzeylerinde anlamlı bir fark saptanmıştır (p0.05).
Özet (Çeviri)
In this study, life satisfaction levels, self-esteem levels and relationship between these two levels of individuals who have sibling with and without disabilities, are investigated in terms of diverse variables. This study consists of sixty five individuals who have a disabled sibling and sixty four individuals who have not a disabled sibling. These individuals live in Bilecik and their ages range from 18 to 30. Of the sixty five individuals who have a disabled sibling, thirty two of them were older than their disabled siblings and thirty three of them were younger than their disabled siblings. Individuals who have not a disabled sibling were paid attention them to be two siblings. Of the sixty four individuals, thirty three of them were selected from older siblings and thirty one of them were selected from younger siblings. The researh data were collected by sociodemographic data form, life satisfaction scale and rosenberg self-esteem scale. The data obtained from the participants were analyzed in SPSS 22 package program. While evaluating data, Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis and Spearman correlation analyses were used in percentage distribution. A significant difference was found in the life satisfaction levels of individuals who have sibling with and without disabilities (p0,05).