Kamu alacakları hukukunda tasarrufun iptali davaları
The revocatory action in public enforcement law
  1. Tez No: 537220
  2. Yazar: MUSTAFA ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAMER BUDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu alacakları, Kamu Alacaklarının Korunması, Tasarrufun İptali Davası, Public Receivables, Protection of Public Receivables, Revocatory Action
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
İcra hukuku borcunu zamanında ödemeyen borçlunun, alacaklının talebiyle devlet yardımı neticesinde alacağına kavuşmasını sağlamaya yönelik düzenlemeler içeren bir yaptırım hukukudur. Borç, kamu alacağı olduğunda ise ayrı bir takip usulü devreye girer. Devletin kamu hizmetlerinin finansmanı amacı ile kamu gücüne dayanarak idari işlemler neticesinde koymuş olduğu mali yükümlülüklerden doğan alacaklarının takibi için 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri düzenlenmiştir. Kamu alacağının niteliğinden dolayı, AATUHK'da, kamu alacağının tahsilini güvence altına almayı amaçlayan hükümler bulunmaktadır. Bu hükümler kamu alacaklarının tahsilinin hızlı ve etkin bir biçimde yerine getirilebilmesi için düzenlenmiştir. Kamu alacaklarının korunması başlığı altında düzenlenen teminat isteme, ihtiyati haciz ve ihtiyati tahakkuk ile diğer korunma hükümleri başlığı altında düzenlenen rüçhan hakkı, kamu alacağı ödenmeden yapılamayacak işlemler, iptal davası ve kamu alacağının ödenmesinden sorumlu olanlar şeklindedir. AATUHK'da yer alan kamu alacaklarının diğer korunma hükümleri içerisinde yer alan iptal davası (tasarrufun iptali davası) çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. İptal davası, kamu alacaklısına zarar verdiği ölçüde; borçlunun, malvarlığını azaltıcı bazı tasarruflarının iptal edilerek alacağın tahsilini sağlamayı amaçlar. Bu itibarla AATUHK hükümlerine göre tüm yönleriyle açıklanırken, İİK'da yer alan hükümlerle benzer ve farklı yönleri de Yargıtay kararları ışığında açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The law of enforcement is a sanction law which includes a control to ensure that the debtor does not pay his debt in due time by obligee's requisition –of state aid. In the case of public debt enforcement, a separate procedure will be implemented. For the purpose of financing public services of the state, the provisions of Law No. 6183 On Collection Procedure Of Assets about drafting procedure of public debt were arranged for the follow up of the receivables arising from administrative obligations as a result of the administrative power. Due to the qualification of the public receivable, there are provisions that aim to guarantee the collection in Law No. 6183 On Collection Procedure of Assets these provisions are designed to enable the collection of public receivables in a fast and effective manner. These are, under the caption of the Protection of Public Receivable; Request for Collateral, Precautionary Foreclosure, Precautionary Accrual and under the caption of Other Protection Provisions; Preemptive Right, Transactions to be Made without Public Receivable. The subject of this study is revocatory action which is included among other protection clauses of the public receivables. The revocatory action is aimed at the collection of the public receivable by canceling the savings of the debtor's assets. The aim of the study is to examine all aspects of revocatory action by public enforcement law in Law No. 6183 On Collection Procedure of Assets provisions and make a comparison with the provisions of the Law No Bankruptcy And Enforcement including case law.