Konya Ereğli Müzesi'nde bulunan Anadolu Selçuklu Dönemi sikkeleri
The coins of Anatolian Seljukid Period in Konya Ereğli Museum
- Tez No: 537271
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZKARCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Sanat Tarihi, Archeology, Art History
- Anahtar Kelimeler: Art history, coin, numismatic, Anatolian Seljukid Period, Ereğli Museum
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 433
Özet
Çalışmamızın konusunu“Konya - Ereğli Müzesi'nde Bulunan Anadolu Selçuklu Dönemi Sikkeleri”oluşturmaktadır. Bu müzede yer alan Anadolu Selçuklu sikkeleri daha önce bilimsel açıdan incelenmemiştir. Çalışmamızda müzenin teşhir, depo ve define bölümlerinde korunan Anadolu Selçuklu dönemine ait 344 sikkenin tamamı incelenmiştir. Sikkelerden onsekizi (18) Süleyman Şah bin Kılıçarslan'a, beşi (5) Melikşah bin Kılıçarslan'a, biri (1) Rükneddin Mesud bin Kılıçarslan'a, onüçü (13) İzzeddin Kılıçarslan bin Mesud (II. Kılıçarslan)'a, otuzyedisi (37) I. Gıyaseddin Keyhusrev bin Kılıçarslan'a, yirmisekizi (28) I. İzzeddin Keykâvus bin Keyhusrev'e, altmışı (60) I. Alâeddin Keykubad bin Keyhusrev'e, biri (1) I. Alâeddin Keykubad bin Keyhusrev ile Nasıreddin Artuk Arslan'a (müşterek), ellisi (50) II. Gıyaseddin Keyhusrev bin Keykubad'a, biri (1) II. Gıyaseddin Keyhusrev ile Kilikya Ermeni Kralı Hetum'a (müşterek), onikisi (12) II. İzzeddin Keykâvus bin Keyhusrev'e, beşi (5) IV. Rükneddin Kılıçarslan bin Keyhusrev'e, doksanüçü (93) III. Gıyaseddin Keyhusrev bin Keykubad'a, ondördü (14) II.Gıyaseddin Mesud bin Keykâvus'a ve altı (6) sikke Üç Kardeşler'e (II. Keykâvus-IV. Kılıçarslan-II. Keykubad) aittir. Sikkeler ait oldukları dönemin en önemli maddi kanıtları arasında yer alırlar ve dönemin hem sosyo-ekonomik hem de kültürel hayatı hakkında bize ışık tutmaktadırlar. Her bir sikkenin ayrı ayrı incelenerek üzerinde bulunan yazıların okunması, süslemelerin çözümlenerek motiflerin ikonografik olarak değerlendirilmesi tezimizin amacını oluşturmaktadır. Bu bağlamda tezde ele alınan sikkeler, Anadolu Selçuklu dönemine ilişkin bilimsel çalışmalara kaynaklık edecek bilgileri barındırması bakımından önem arz ederler. Kataloğumuzda yer alan sikkeler, hükümdarların egemenlik dönemleri dikkâte alınarak kronojik düzende ele alınmıştır. Bu metodolojik düzen sikkeler arasındaki değişim ve gelişimi yakından izleme imkânı sunması açısından önemlidir. Anahtar Kelimeler : Sanat Tarihi, sikke, nümizmatik, Anadolu Selçuklu dönemi, Ereğli Müzesi.
Özet (Çeviri)
“The coins of Anatolian Seljukid period in Konya Eregli Museum”constitutes the subject of this MA thesis. The coins from this period conservated in the museum, have not been studied scientifically before. 344 coins from Anatolian Seljukid period are hold in the museum and collection of the coins is examined totally in the thesis. 18 coins are belonged to Suleyman Sah bin Kılıçarslan, 5 of them are belonged to Meliksah bin Kılıçarslan, one of the coins is belonged to Rukneddin Mesud bin Kılıçarslan, 13 coins from the collection are dated to Izzeddin Kılıçarslan bin Mesud (Kılıçarslan II), 37 coins are belonged to Gıyaseddin I Keyhusrev bin Kılıçarslan, 28 coins are belonged to Izzeddin I Keykâvus bin Keyhusrev, and 60 coins are dated to Alaeddin I Keykubad bin Keyhusrev, one of the coins is belonged to Alaeddin I Keykubad bin Keyhusrev and Nasireddin Artuk Arslan (co-emperor), 50 coins are belonged to Gıyaseddin II Keyhusrev bin Keykubad, one of the coins is belonged to Gıyaseddin II Keyhusrev and King Hetum of Cilician Armenian (co-emperor), 11 coins are belonged to Izzeddin II Keykâvus bin Keyhusrev, 5 pieces are belonged to Rukneddin IV Kılıçarslan bin Keyhusrev, 93 coins are dated to Gıyaseddin III Keyhusrev bin Kykubad, 14 pieces are belonged to Gıyaseddin II Mesud bin Keykâvus and also 6 of the coins are dated to the Three Brothers Period (Keykâvus II-Kılıçarslan IV-Keykubad II). Coins are the most important material evidence of the period that they belonged, and shed light on the socio-economic and cultural life of the time. To resolve the inscriptions of the coins and to examine each piece separately, to analyze the ornaments and evaluate the motifs iconographically are the aims of this study. In this context, the coins discussed in the thesis are important which accommodate the information that will be the source of scientific studies related to the Anatolian Seljuk period. The coins in catalog chapter of the thesis arte examined chronologically. Methodologically this scheme is important in terms of following the alteration and development of the coins.