Konya Etnografya Müzesinde bulunan el dokuma (halı seccade- halı yastık-cicim) örnekleri
Samples of hand woven (carpet rug - carpet pillow - cicim) found in Konya Museum of Ethnography
  1. Tez No: 874287
  2. Yazar: HAVVA NUR ÇUHADAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEBAHATTİN SAMUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Sanat Tarihi, Religion, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Dokuma, Motif, Renk, Etnografya Müzesi, Konya, Weaving, Pattern, Color, Ethnography Museum, Konya
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk İslam Sanatları Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 426
Özet
El sanatları temelinde ihtiyaçtan kaynaklı olarak üretilen ve geleneği olan faaliyetlerdir. Geleneksel Türk tekstil sanatları, maddi ve milli kültür öğelerinin en değerli belgeleridir. Geleneksel tekstilin temelini ise dokuma sanatları oluşturur. Türk el sanatları içerisinde oldukça önemli bir yere sahip olan dokumacılık sanatı, öncelikle insanların günlük hayattaki gereksinimlerini karşılamak için üretilmiş olup, daha sonra estetik kaygısı doğrultusunda bir şekil kazanmıştır. Geleneksel Türk sanat anlayışını dolayısıyla dokumaları Türkistan'dan Anadolu'ya kadar gittikleri her yere götüren Türkler bu alanda dünyaya örnek olmuşlardır. Kültürel açıdan değerlendirildiğinde halı-kilim, geçmişle günümüz arasında köprü oluşturan, bir sanat eseri olma özelliğini bünyesinde barındıran maddi kültür kimliğinin temsilcileridir. Araştırma konusu olarak "Konya Etnografya Müzesinde Bulunan El Dokuma (Halı Seccade-Halı Yastık-Cicim) Örnekleri' doktora tez konusu olarak belirlenmiştir. Bu örnekler 19. yüzyıl ile 20. yüzyıl üretimli olup, toplam 70 adetten oluşmaktadır. Yöre olarak; Konya, Çumra, Bozkır, Cihanbeyli, Adana, Ilgın, Kadınhanı, Karapınar, Hadim, Obruk, Ereğli, Karaman, Uşak/Ulubey'dir. Bu dokumalar teknik, kompozisyon, hammadde, kullanım amacı, renk ve motif açısından katalog bölümünde detaylı olarak incelenmiştir. Ele alınan bu dokumaların çizimleri yapılarak yöreye ait motif, kompozisyon ve renk özelliklerinin kalıcı olması sağlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
These are activities that are produced out of necessity on the basis of handicrafts and have a tradition. Traditional Turkish textile arts are the most valuable documents of material and national cultural elements. Weaving arts form the basis of traditional textile. The art of weaving, which has a very important place among Turkish handicrafts, was primarily produced to meet the needs of people in daily life, and then gained a shape in line with aesthetic concerns. Turks, who took the traditional Turkish understanding of art and therefore weavings wherever they went, from Turkistan Anatolia, have become an example to the world in this field. When evaluated from a cultural perspective, carpets and rugs are representatives of the material culture identity that creates a bridge between the past and the present and has the feature of being a work of art. The research topic“Hand-Woven (Carpet Prayer Rug-Carpet Pillow-Cicim) Samples Found in Konya Ethnography Museum”has been determined as the doctoral thesis topic. These examples were produced in the 19th and 20th centuries and consist of 70 pieces in total. As a region; They are Konya, Çumra, Bozkır, Cihanbeyli, Adana, Ilgın, Kadınhanı, Karapınar, Hadim, Obruk, Ereğli, Karaman, Uşak/Ulubey. These weavings have been examined in detail in the catalog section in terms of technique, composition, raw materials, intended use, color and motif. By making drawings of these weavings, it was tried to ensure that the motifs, composition and color features of the region were permanent.