Geleneksel motiflerimizin soyutlanmasıyla yeni bir plastik anlayışa varılması
Introducing a new plastic understanding with the abstraction of our traditional motifs
- Tez No: 537291
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ZAHİT BÜYÜKİŞLEYEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Çağdaş Türk Resim Sanatı, Geleneksel Motifler, Cumhuriyet Dönemi, Sanat, Contemporary Turkish Painting Art, Traditional Motifs, Republic Period, Art
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Osmanlı İmparatorluğu döneminde başlayan batılılaşma hareketleri resim sanatımızda da kendini göstermiş, gerek yurtdışına gönderilmiş ressamlarımız, gerekse yurda davet edilmiş Batılı ressamlar, resim sanatımızda batılı anlayışın egemen olmasında önemli rol oynamıştır. Cumhuriyet döneminde de sürdürülen bu çalışmalar bir devlet politikası haline gelmiş, ressamlarımız sadece yurtdışına değil, yurt gezilerine de gönderilmiş ve Batı sanatı eğitimi almış olan ressamlarımızın Anadolu kültürünü tanımaları ve resim sanatını ve sanatçısını da Anadolu halkına tanıtması,“Ulusal kimlik ”oluşturma ve“Halkçılık”ilkeleri doğrultusunda yapıtlar üretmeleri istenmiş ve bu yapıtlar İnkılap sergilerinde kendine yer bulmuştur. Böylece Anadolu kültürü, yaşantısı, sanatı ve folkloru çağdaş resim sanatımızı etkisi altına almıştır. Ressamlarımız yöresel temaları ve motifleri, Batılı bir anlayış ve bireysel bir yorumla, çağdaş sanatımızın en çok ilgi gören konuları arasında görmüşlerdir. Bu çalışmanın birinci bölümünde; Geleneksel motiflerimizin nasıl şekillendiği, Plastik değerleri ve çağdaş Türk resim sanatına etki ve katkıları genel bir bakışla ele alınmıştır. (Geleneksel motiflerimizin oluşum öyküleri ve plastik değerleri soruları genel bakışın yanı sıra halı ve kilim, özellikle de kilim motifleri örnek alınarak yapılmıştır.) İkinci bölümde ise, Çağdaş Türk resim sanatının oluşum ve gelişim aşamaları ve geleneksel motiflerimizin, resim sanatımıza etki ve katkıları ele alınmış; bu alanda çalışmış sanatçılarımız ve yapıtlarından örneklere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Our painters were sent not only overseas trips but also on domestic excursions. These painters who have studied Western art were asked to recognise the Anatolian culture and later to introduce the art and artists to the Anatolian people. They were also asked to produce works in accordance with“national identity creation”and“populism”principles. These works have found place in the revolution exhibitions. So that Anatolian culture, life, art and folklore have influenced our contemporary art of painting. Our painters have seen the local motifs and themes with a western understanding and an individual interpretation and considered them among most interesting topics of our contemporary art. In the first part of this study; how our traditional motifs are shaped, the plastic values, the effects and contributions of them to the contemporary Turkish art are discussed with a general overview. In addition to the general overview, the basics of the formation stories and plastic values of our traditional motifs were evaluated by carpet and rugs motifs. Especially rug motifs were made example. In the second part, the stages of the formation and development of contemporary Turkish art and the effects and contributions of our traditional motifs to our painting art are discussed. Examples of artists that have worked in this field and their works are included in the study.