Miles Davis: Kind of Blue albümü ve önemi
Miles Davis: Kind of Blue albümü ve önemi
  1. Tez No: 537362
  2. Yazar: YUNUS EMRE MUTİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. ZEHRA SAK BRODY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Miles Davis, Kind of Blue, Bill Evans, Modal Caz, Miles Davis Quintet, Miles Davis, Kind of Blue, Bill Evans, Modal Jazz, Miles Davis Quintet
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ABD'li caz trompet sanatçısı Miles Davis, 1959 yılında Kind of Blue adlı bir albüm çıkartmıştır ve bu albüm caz tarihindeki en önemli yapıtlardan biri olmuştur. Albüm, müzikal ve toplumsal etkisi bakımından caz tarihinde önemli bir yere sahiptir. Albümde; trompette Miles Davis, tenor saksafonda John Coltrane, alto saksafonda Julian 'Cannonball' Adderley, piyanoda Bill Evans, davulda Jimmy Cobb, kontrabasta Paul Chambers ve Freddie Freeloader adlı parçada Bill Evans yerine piyanoda Wynton Kelly yer almaktadır. Doğaçlama, grup müziği, aranjman, spontan'lık, doğallık ve özgünlük donelerinin kendi zamanına göre en yeni yorumu olan Kind of Blue albümü ile modern caz'ın evriminde yeni bir kapı açılmıştır. Ayrıca albüm tamamlanana kadar geçen tüm süreç göz önüne alınacak olursa, yoğun sanatsal, estetik, felsefi değerler çerçevesinde önemli bir başyapıttır. Kind of Blue albümü hakkında yapılan çalışmaların genelde büyük çoğunluğu müzikal analiz içeriklidir. Bu çalışma, müzikal analiz odaklı olmasının yanında Davis'in müzikal yaklaşımıyla açığa çıkan sanatını anlamlandırmaya yöneliktir. Türkiye'de caz müziği hakkındaki kısıtlı Türkçe kaynak oluşu dikkate alınacak olursa bu çalışmanın, ülkemizdeki caz eğitiminde kullanılmak üzere literatüre katkı sağlaması hedeflenmektedir. Çalışma, literatür taraması ve eser incelemesi yöntemleri kullanılarak oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
In 1959, Miles Davis, a jazz trumpet player from USA, released Kind of Blue, which became one of the most important works in the history of jazz. The album has an important place in jazz history in terms of musical and social influence. Kind Of Blue includes Miles Davis on trumpet, John Coltrane on tenor saxophone, Julian 'Cannonball' Adderley on alto saxophone, Bill Evans on piano, Jimmy Cobb on drums, Paul Chambers on contrabass. Instead of Bill Evans, in the song Freddie Freeloader, Wynton Kelly is on the piano. A new door has been opened in the evolution of modern jazz with the album 'Kind of Blue', which is the newest interpretation of improvisation, group music, arrangement, spontaneity, naturalness and originality. Moreover, the whole process until the album is completed is an important masterpiece in terms of artistic, aesthetic and philosophical values. Although most of the studies about the album have musical analysis content, this study is not only focused on musical analysis, but also aims to make sense of the art revealed by Davis's musical approach. Considering the limited Turkish sources about jazz music, this study is aimed to contribute to the literature in jazz education in our country. The study was conducted by using literature and study review methods.