Plasma initiated and plasma state polymerization and copolymerization studies of styrene and methyl methacrylate
- Tez No: 5374
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNERİ AKOVALI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Plasma initiated polymerization, plasma state polymerization, styrene, methyl methacry 1 ate, mass spectrometer
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
ÖZET STÎREN ve METİL METAKRÎLAT' İN PLAZMA BASLATICILI ve PLAZMA HALİ POLİMERÎZASYON ve KOPOLÎMERÎZASYON ÇALIŞMALARI ÖZDEN (ORHAN), Bilge Doktora Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi s Prof. Dr. Güneri AKOVALI Şubat 1989, 139 sayfa Bu çalışmada, model monomer olarak seçilen stiren ve metil metakrilatın sıvı fazda plazma başlatıcılı, gaz fazda plazma hali tepkimeleri incelendi. Plazma baslatı cılı kopolimerleşme çalışmalarında, deşarj süresi, deşarj sonrası polimeri eşme sıcaklığı, ve deşarj sonrası ara bölmeyi kırma zamanının, ürünlerin yapısı ve kompozisyonu üzerindeki etkileri araştırıldı. Deşarjın her iki bölmeye birden (bölmesi olan veya olmayan) veya birine (bölmesi olan) verildiği ve bölmenin deşarj sonrası hemen kırıldığı örneklerde, aynı kom pozisyonda“rasgele”kopolimerler elde edildi. Sıcaklığın artırılması kopolimerdeki metil metakrilat miktarını dü şürdü. Ara bölmenin deşarjdan belli süreler sonra kırıl dığı örneklerden ise“blok”kopolimerler elde edildi. Ko- vipolimerlerin karakterizasyonu İR ve NMR spektrometreleri kullanılarak yapıldı. Saf stiren, metil metakrilat ve çeşitli karışımla- rmın plazma hali tepkimeleri, plasma sistemi bir kütle spektrometresine bağlanarak çalışıldı «Plasma ortamındaki kararlı gaz ürünlerin tanımlanması ve monomer konsantras yonlarının zamanla değişiminin incelenebilmesi için kütle spektrometresi kütle ve zaman modlarında çalıştırıldı. 30 Watt plazma reaksiyonları esnasındaki basınç değişimleri ayrıca kaydedildi. Stirenin toplam basıncının düştüğü metil metakrilatın arttığı gözlendi. V. 50 lik karışımda basıncın önce artıp sonra düşmesi, metil metakrilatın plazma tepkimeleri üzerinde daha etken olduğunu gösterdi. Kütle modundaki çalışmalarda, stiren plazmasında Csjl-U, metil metakrilatda ise C0s»,C0, ve Csf-U in varlıkla rı saptandı. Aynı ürünler çeşitli karışımların plazma ortamında da gözlendi. Zaman modundaki çalışmalarda, monomer lerin saf halde ve karışım içindeki ilk harcanma hızları hesaplandı. Saf halde stirenin metil metakrilatdan daha çabuk harcandığı gözlendi. Karışımlarda, tam tersi bir davranışla metil metakrilatın daha hızlı harcandığı bulundu. Arrhenius grafiklerinden 30 watt dan önce ve sonra, plazma tepkimelerinin iki ayrı mekanizma ile yürüyebile ceği anlaşıldı. Stirenin 40 Watt plazma tepkimelerinin iyon ve radikal önleyici ortamlarda radikalik olarak yürüdüğü gözlendi. Sıvı fazda çözünebilen kopolimer örnekleri elde viiedilmesine ragmen, gaz fazı çalışmalarında çözünmeyen ve içinde tutuklanmx^ radikaller bulunan polimerler elde edildi. Anahtar Kelimelers Plazma baslatxcxla. polimerizasyon» plazma hali polimerizasyonu, stiren, metil metakrilat, kütle spektrometresi. vı 1 1
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PLASMA INITIATED and PLASMA STATE POLYMERIZATION and COPOLYMERI ZATI ON STUDIES of STYRENE and METHYL METHACRYLATE ÖZDEN (ORHAN), Bilge Ph.D. in Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Güneri AKOVALI February 1989, 139 pages In this study, plasma initiated copo 1 ymer i zat ion (liquid state) and plasma state (gas phase) reactions of two model compounds, styrene and methyl methacry 1 ate were investigated. In plasma initiated copo 1 ymer izat ion studies, the effect of discharge periods, post-polymerization tempera ture and the time to break the seal after discharges, on the composition and the nature of the products were tested. For samples to which discharge was given to both of the compartments (with or without break seal) or to one of them only (with break seal), the latter broken right after discharge yielded to“random”copolymers with similar compositions. Increase of temperature decreased methyl methacry 1 ate content in the copolymer. On the 1X1other hand, all the samples with break seals broken after certain times did not yield to random but to“block”copolymers. Characterization of the copolymers were done by IR and NMR spectrometers. Plasma state reactions of pure styrene and methyl methacrylate and their various mixtures were analyzed by coupling the plasma system to a mass spectrometer. Mass spectrometer was used either in mass scanning or time scanning modes to identify stable gaseous products of the plasma medium and to determine the change in the monomer concentrations with time. Change in the reactor pressure during 30 watt plasma reactions was also recorded. Total pressure for styrene decreased, while that of methyl methacrylate increased. In case of 50% mixture, reactor pressure increased first and then decreased, showing the predominating character of methyl methacrylate on plasma reactions. In the mass scanning mode studies, styrene plasma showed the presence of Cz H4, methyl methacrylate showed the presence of C02, CO, and C2 FU. Same reaction products were also detected in plasma medium of various mixtures. In time scanning mode studies, initial consumption rates of the monomers both in pure form and in various mixtures were estimated. In pure form, styrene was found to decay much more rapidly than methyl methacrylate. In mixtures, just an opposite trend was observed, methyl methacrylate found to decay much more rapidly than styrene. IVArhenius type plots suggested two different mechanisms below and above 30 watt. 40 watt plasma reac tions of styrene in the presence of ion and radical scavengers suggested a free radicalic mechanism. Although the copolymer samples obtained in liquid state were soluble, polymer samples obtained from gas phase studies were insoluble and containing trapped free radical s.