Effect of electrode type, reactor configuration and substrate temperature on the plasma polymers of acrylonitrile and hexamethydisiloxane
Elektrod türü reaktör konfigürasyonu ve yüzey sıcaklığının hekzametildisiloksan ve akrilonitril plazma polimerleri üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 5373
  2. Yazar: NURSEL DİLSİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNERİ AKOVALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hekzameti ldisi loksan, Akrilonitri 1, Depo lanma Hızı, Plazma Pol imerizasyonu vı, HeKamethy ldisi loîtane, Acrylonitri le, Plasma Polymerization, Deposition Rate IV
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET ELEKTROD TÜRÜ, REAKTÖR KONFiGüRASYONU VE YÜZEY SICAKLI?ININ HEKZAMET1LD1S1LOKSAN VE AKR1LÖN1TRÎL PLAZMA POLİMERLERÎ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ DİLSİZ, NURSEL Y. Lisans Tezi Tez Yöneticisi! Prof. Dr» Güneri Akovalı Şubat 1989, 63 Sahi f e Doymuş (Hekzameti ldisi loksan) ve doymamış (Akrilo- nitril) monomerleri model olarak seçildi ve bunlara düşük basınçta radyof rekans plazması uygulanarak polimerik.filimler elde edildi. Seçilen parametrelerden elektrod türü (Bakır, Çinko, Demir, Aliminyum, Nikel), reaktör şekli (değişik boyutlarda tubular ve bell- jar reaktör) ve yüzey sıcaklığı olarak seçilen bazı parametrelerin ürünün kimyasal yapısına ve depoolanma hızına etkileri araştırı İdi. Elde edilen ürünler FTITR ile incelendi. Değişik elektrod ve reaktör türleri kullanılarak seçilen doymuş (HMDS) ve doymamış (AN) monomer ler le yapılançalışmada benzer plazma ürünleri ve depolanma hızları saptandı. Tubular reaktör kullanıldığında, yüzey sıcaklığı artarken depolanma hızı azalmaktadır. HMDS ve AN monomerlerinin sıcaklığa bağımlılığı ise -farklılıklar göstermek ted ir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF ELECTRODE TYPE, REACTOR CONFISCATION AND SUBSTRATE TEMPERATURE ON THE PLASMA POLYMERS OF ACRYLONITRILE AND HEXAMETHYLDISILOXANE DİLSİZ, NURSEL M. Sc. in Chemistry Supervisor : Prof. Dr. Buneri Akovali February 1989, 63 pages Deposited -films were obtained from by application of low pressure r.f. glow discharge (plasma) polymerisation for two model compounds, Hewamethyldisi loxane (a saturated monomer) and Acrylonitri le (an unsaturated monomer). The effect of selected parameters like electrode material (such as, Cu, Zn, Ni, Fe, Al,), different shape of reactors namely, tubular (with various dimensions) and bell- jar, as well as the substrate temperature on the chemical structure and on the rate of polymer deposition were examined. Plasma polymer products were analyzed by FTIR spectroscopy. Differences in the nature of electrodes and reactor 111types were -found to yield to similar plasma products with similar rate of deposition for the saturated (HMDS) and unsaturated (AN) monomers tested as model co.mpounds in this study. In tubular reactor used, deposition rates were -found to decrease with increasing substrate temperatures showing different dependencies on temperature for HMDS and AN.