Polyurethanes as skin graft candidates
  1. Tez No: 5375
  2. Yazar: SEZER KUTAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NESRİN HASIRCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Poliüretan, yapay deri, biyouyumluluk, geçirgenlik. iv
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
YAPAY DERİ ADAYI OLARAK POLİÜRETANLAR KÜTAY, Sezer Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü, Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nesrin HASIRCI 84 sahife, Şubat 1989 ÖZET Yapay deri materyelleri olarak incelenmek üzere, Difenilmetandiizosiyanat [MDI3 veya hegzametilendlizosiyanat [DIC] ve poli(propilen-etilen)glikol kullanılarak poliüretan filmler hasırlandı. Medikal saflığı sağlamak için, katalizör zincir uzatıcılar gibi katkı maddeleri kullanılmadı. Bu filmlerin, gerilme direnci, uzama değerlerinin ve elastik modüllerinin normal deriye yakın olduğu bulundu. Hazırlanan polimerlerde izosiyanat ihtiva eden monomerin miktarı azaltıldığında gerilme direncinin düştüğü ve uzama değerlerinin arttığı gözlendi. Ayrıca oksijen geçirgenlik değerleri normal derininkine oldukça yakın olarak bulundu ve bu özelliğin, hazırlanan filmlerin polyol miktarlar ındaki artma ile yükseldiği gözlendi. Kan uyuçma testleri, film yüzeylerinde pıhtılaşma olmadığını ve bu filmlerin biyolojik yöndende uyumlu olduklarını gösterdiler.
Özet (Çeviri)
POLYURETHANE AS SKIN GRAFT CANDIDATES KUTAY, Sezer Faculty of Arte and Sciences Department of Chemistry, M.S. Thesis Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nesrin HASIRCI 84 pages, February 1989 ABSTRACT Polyurethane films were prepared by using diphenyl methanediisocyanate [MDI] or hexamethylenediisocyanate LDIC] and poly (propylene-ethylene) glycol in order to test them as skin graft materials. Ingredients (catalysts, chain extenders etc.) were not used in order to obtain medical purity. Tensile strength, ultimate elongation and elastic modulus values of these films were found to be close to those of the normal skin. An increase in ultimate elongation and a decrease in tensile strength was observed when the amount of isocyanate containing compound was decreased in the prepared polymers. Oxygen permeability values were also found to be quite close to those of the normal skin and an increase in this property was observed with an increase in polyol content of the prepared films. Blood compatibility tests showed that the film surfaces do not have thrombogenicity and can be considered biocompatible. Key words : Polyurethane, skin graft, biocompatibility, permeability ail