Karşılıklı bağımlılık ve asimetrik bağımlılık bağlamında Avrasya Ekonomik Birliği: Karşılaştırmalı bir analiz
Eurasian Economic Union in the context of interdependence and asymmetric dependence: A comparative analysis
  1. Tez No: 537405
  2. Yazar: HULUSİ EKBER KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL TURAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrasya Ekonomik Birliği, Entegrasyon, Bağımlılık, Merkez-çevre, European Economic Union, integration, dependency, core-periphery
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 243
Özet
SSCB'nin dağılması ile tek kutuplu düzene evrilmiş olan dünyada, Batı Bloğu (Atlantikçiler) Avrupa'nın doğusunda yer alan eski Sovyet ülkelerini AB ve NATO ile saflarına katarak bir anlamda Rusya'ya karşı çevreleme politikası izlemekte ve tabiri caizse Rusya'nın arka bahçesinde hakimiyeti ele geçirmek istemektedirler. Bakıldığında bunu başardıklarını da söylemek yanlış olmaz. Rusya ise çok kutuplu dünya düzenini savunmakta ve bu amaçla bölgesel kuruluşlar oluşturarak yeni arayışlara yönelmektedir. Küreselleşmenin de itici gücüyle devletlerin karşı karşıya kaldıkları, özellikle ekonomi başta olmak üzere, siyasi ve güvenlik açısından karşılaşılan sorunların çözülebilmesinin en önemli yolu uluslararası kuruluşlar kurmaktır. Bu bağlamda Rusya liderliğinde kurulan Avrasya Ekonomik Birliği ile Avrasya'da etkin bir ekonomik düzen ve bölgesel güvenliğin sağlanması hedeflenmiştir. Rusya, AEB ile her ne kadar güçlü bir ekonomik birlik oluşturmak istese de üye diğer devletlerin kendisine olan ekonomik ve politik bağımlılığından faydalanmakta ve bölgede Rus nüfuzunu sağlamlaştırarak SSCB dönemindeki merkezi konumunu yeniden inşa etme yolunda aslında siyasi bir Birlik de oluşturma gayreti içindedir. Çalışmada Birlik içindeki üye devletlerin Rusya karşısında eşitsiz gelişiminden bahsedilerek, entegrasyonun olumlu çıktılarından tam olarak yararlanamadıklarından, karşılıklı bağımlılıktan ziyade Rusya'nın yararına bir asimetrik bağımlılığın Birlik içinde hakim olduğuna ve Birliğin kısa-orta vadede tam anlamıyla başarılı bir entegrasyon olamayacağına değinilecektir.
Özet (Çeviri)
The most important way to solve the security, political and especially the economical problems that the states faced with the driving power of globalization is to establish international organizations. In this regard, it is aimed to provide an active economical order and regional security in Eurasia by European Economic Union which is established by Russian leadership. Although Russia wants to make an economical order with European Economic Community, it also takes advantages of the dependency of the other member countries and has political aims as strengthening the Russian influence and establishing USSR's center position in the region. In this study, it will be mentioned that there is an in equivalency in development of the member states in community in front of Russia, and within the frame of world system analysis, it will be discussed that they can't benefit from the positive effects of the community, and that there is an asymmetric dependency more than a bilateral dependency in the community for the benefit of Russia, and it will be touched on that the Community can't be a strong integration in short and mid term.