C sınıfı otomobil konsollarında kullanıcı-otomobil ilişkisinin dönemsel değişimlerinin incelenmesi
Examination of the periodic changes of user-car relationship in C-class car consoles
  1. Tez No: 537460
  2. Yazar: ŞAMİL CAN GÜDER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ASATEKİN, PROF. DR. HAMİDE ELÇİN TEZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstriyel Tasarım, Otomobil Konsolları, Ergonomi, Industrial Design, Automobile Consoles, Ergonomics
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım ve İnovasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Çağımız bize, ekonomik ve sosyo-kültürel değerlerde belirli değişimlere yol açan, teknolojide hızlı değişiklikler ve öngörülemeyen gelişmeler sağlamaktadır. Bu hızlı gelişmeler neticesinde bireylerin ihtiyaçları ve beklentileri yeni deneyimler arayışına dönüşmektedir. Endüstri devrimleri ile beraber hayatı daha da kolaylaştıran makineler tasarlanmış insanların saatlerce uğraştıkları işler zahmetsizce sonuçlandırmaya başlamıştır. Teknolojik gelişmeler hayatın akışını hızlandırmış, geçmişte yaptığımız ağır ve uzun vakit gerektiren işler basit hale gelmiştir. İnsanların işlerini kısa sürede ve efor sarfetmeden çözen ürünler hayatın bir parçası haline gelmiştir. Bir ürünü alırken kullanıcılar işlevsellik e beraber ürün estetiğine de dikkat etmeye başlamıştır. İnsanların en temel ihtiyaçlarından biri olan ulaşım önce hayvanlar daha sonra tekerleğin icadı ile beraber hayvanlara bağlanan araçlar ile sağlanmış, bu süreç 19. Yüzyılın sonlarında otomobilin icadı ile büyük aşamalar kaydetmiştir. Güncel otomobiller temel ihtiyaç olan ulaşım ile beraber iletişimi radyo ve telefon, eğlenceyi multimedya sistemleri, konforu klima, deri döşeme ve otomatik camlar, yön bulma kabiliyetini navigasyon sistemleri, güvenliği hava yastıkları ve emniyet kemerleri ile sağlamakta, kullanıcılara evlerindeki güvenli ve konforlu ortamı sunmaya çalışmaktadır. Kullanıcı ile otomobilin en sık buluştuğu nokta olan otomobil konsolları bu sistemlerin kontrolünü sağlamakta ve kullanıcıların isteklerini verilen komutları sonucunda gerçekleştirmektedir. Bu bağlamda çalıĢmanın amacı ; kullanıcı-otomobil iliĢkisinin hangi faktörler sonucunda değiĢtiğini tespit etmektir. 1970li yıllardan günümüze kadar olan süreçte otomobil konsollarındaki gösterge ve donanım değiĢimleri tespit edilmiĢ, uluslararası standartlar, psikolojik, ekonomik, teknolojik ve sosyolojik değiĢimlerin konsollara ne yönde etki ettiği araĢtırılmıĢtır. ÇalıĢmanın amacı doğrultusunda ; Ġki büyük otomotiv firması olan Volkswagen ve Honda markaları ele alınmıĢtır. Volkswagen Golf ve Honda Civic modelleri 1970li yıllardan günümüze kadar sektörde yer edinmiĢ ve konsol değiĢimlerinin tespiti için örnek olarak alınmıĢtır. Sonuç olarak ; Teknolojik geliĢmeler ile beraber otomobillerde standart ekipmanlar değiĢmiĢ, yasal zorunluluklar, kullanıcı istekleri ve ergonomik tasarım ihtiyacı doğmuĢ ve otomotiv firmaları otomobillerin karĢılaması gereken temel ihtiyaç olan ulaĢım dıĢındaki sektörlerden faydalanır hale gelmiĢtir. Sosyolojik değiĢimler ile beraber iç hacim olarak küçülen otomobiller daha çok tercih edilmeye baĢlanmıĢtır. Artık otomobil sadece bir ulaĢım aracı değil ayrıca bir iletiĢim ve bir hobi aracı haline gelmiĢtir. GeçmiĢten günümüze otomobil konsolları incelendiğinde teknolojiyi ve sosyolojik değiĢimleri geriden takip ettiği ve güncel donanımları kullanıcılara geç sunduğu yazar tarafından tespit edilmiĢtir. Bu sebeple otomobillerin kullanıcılara verdiği donanımların daha önceden farklı sektörler tarafından kullanılmakta olan donanımlar ve trendler olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Our age provides for rapid changes in technology and unforeseen developments that lead to certain changes in economic and socio-cultural values. As a result of these rapid developments, the needs and expectations of individuals turn into new experiences. With the industrial revolutions, the machines that make life easier have started to work effortlessly for the people who have been working for hours. Technological advances have accelerated the flow of life, and things that have been long and heavy in the past have become simple. Products that solve the work of people in a short time and effort has become a part of life. When purchasing a product, users started to pay attention to product aesthetics as well as functionality. Before the transportation with automobiles, which was one of the most basic needs of the people, the animals were then provided with the means to connect the animals with the invention of the wheel, this process has recorded great stages with the invention of the car in the late 19th century. The current cars provide the basic communication, transportation, radio and telephone, entertainment, multimedia systems, air conditioning, leather upholstery and automatic windows, navigation systems, safety with airbags and seat belts, and provide users with a safe and comfortable environment in their homes. Automobile consoles, where the user meets with the car, provide the control of these systems and realizes the requests of the users as a result of the given commands. In this context, the aim of the study; to determine which factors change as a result of the user-car relationship. In the process from the 1970's up to the present, indicators and equipment changes in automobile consoles have been determined and international standards, psychological, economic, technological and sociological changes have been investigated. For the purpose of the study; Two major automotive companies, the Volkswagen and Honda brands, are discussed. Volkswagen Golf and Honda Civic models have taken place in the sector since the 1970s and taken as an example to determine the changes of the console. As a result; Together with the technological developments, the standard equipment in cars has changed. Legal requirements, user requirements and ergonomic design need arose and automotive companies have benefited from the sectors other than transportation which are the basic necessities that cars need to meet. Together with the sociological changes, the automobiles, which shrank as internal volume, became more preferred. Now the car is not only a means of transportation but also a communication and a hobby. When the car consoles were examined from the past to the present, it was determined by the author who followed the technology and sociological changes behind and presented the latest equipment to the users late. For this reason, it is seen that the equipment provided by the automobiles to the users are the equipment and trends previously used by other markets.