Kinezyolojik bantlama uygulamasının el bileği kinematiği ve fonksiyonel performansına olan etkisi
Effect of kinesiotaping on wrist kinematics and functional performance
  1. Tez No: 537474
  2. Yazar: DİLARA ÖZEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜRHAN KARAKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: biyomekanik, el bileği patolojileri, hareket açıklığı, rehabilitasyon, biomechanics, wrist injuries, range of motion, rehabilitation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışma kinezyo bantlamanın (KB) sağlıklı bireylerde, dominant taraf el bileği kinematiğini ve fonksiyonel performansı üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla yapıldı. Randomize kontrollü, çift kör ve çapraz tasarımlı bu çalışma, yaş ortalaması 21.11 ± 1.6 olan 72 sağlıklı olgu üzerinde gerçekleştirildi. Olguların fiziksel ve sosyodemografik özellikleri kaydedildi. . İlk gün herhangi bir bantlama yapmadan dart atma hareketi (DAH) sırasındaki el bileği kinematiği Leap motion hareket sensörü kullanılarak, elin süreli fonksiyonel performansı ise Minnesota El Beceri Testi kullanılarak değerlendirildi. Kinezyo bantlama ve plasebo bantlama, olguların fleksör karpi ulnaris (FKU) ve ekstansör karpi radialis (EKR) kaslarına randomize sırayla, ardışık günlerde uygulandı; her uygulamanın hemen ardından kinematik değerlendirme ve fonksiyonel performans testleri tekrarlandı. Veriler analiz edildiğinde hem FKU hem de EKR kaslarına kinezyo bantlama ve plasebo bantlama sonrasında DAH açıklığının bantlamasız ölçümlere göre artış gösterdiği (p0.05). Çalışmanın sonucunda KB'nin dominant taraf el bileği kinematiği ve fonksiyonel performansı üzerinde etkili olduğu, bu etkinin kas uygulamaları yönünden fark göstermediği bulundu.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was determine to effect of kinesiotaping (KT) on dominant wrist kinematics and functional performance on healthy subjects. This randomized, double-blind, placebo controlled, crossover study included 72 healthy subjects (mean age: 21.11 ± 1.6). Physical and sociodemographic characteristics of subjects were recorded. On the first day of our study without any taping applications, wrist kinematics via Dart throwing motion (DTM) was evaluated with Leap motion controller and wrist functional performance was evaluated with Minnesota Dexterity Test. KT and placebo taping were performed randomly to the flexor carpi ulnaris (FCU) and extensor carpi radialis (ECR) muscles of the subjects in consecutive days. After each taping, kinematic evaulation and functional performance tests were repeated. When the data were analyzed, it was found that range of DTM increased (p 0.05). As a results of our study, it was found that KT was effective on wrist kinematics and functional performance of the dominant wrist and this effect did not show any difference in terms of muscle applications.