İnmeli bireylerde üst ekstremite pozisyonunun denge ve yürüyüşe olan etkisinin incelenmesi: Karşılaştırmalı bir çalışma
Impact of upper extremity positions on balance and gait in stroke individuals: A comparative study
- Tez No: 537504
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR CAVLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: İnme, Brunnstrom, Üst ekstremite, Pozisyon, Denge, Yürüyüş, Stroke, Brunnstrom, Upper extremity, Position, Balance, Gait
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmanın amacı inmeli bireylerde üst ekstremite pozisyonunun denge ve yürüyüşe olan etkisini belirlemek ve sağlıklı kontrollerle karşılaştırmaktır. Bu çalışmaya Hodkinson Mental Testinden 7 ve üzeri puan alan, yaş ortalaması 52,1±10,7 yıl olan 32 hemiparetik birey [Brunnstrom Evre 1 (n= 16), Brunnstrom Evre 3 (n= 16)] ve yaş ortalaması 52,1±10,2 olan 16 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. İnmeli bireylerin ve sağlıklı kontrollerin denge ve yürüyüşünü değerlendirmek için Tinetti Denge ve Yürüme Değerlendirmesi (TDYD) ve Fonksiyonel Uzanma Testi (FUT) kullanılmıştır. Sağlıklı kontroller üst ekstremite Brunnstrom evre 1 ve evre 3 pozisyonlarını taklit ederken ölçümler alınmıştır. Tüm test ve ölçümler aynı fizyoterapist tarafından yapılmıştır. Bu çalışmanın sonuçları inmeli bireylerin denge ve yürüyüşlerinin sağlıklı kontrollere kıyasla olumsuz etkilendiğini göstermiştir (p≤0,05). Ancak inmeli bireyler evrelere göre kendi içlerinde karşılaştırıldığında denge ve yürüyüş açısından aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p≥0,05). Brunnstrom evlerine göre evre 1 ve evre 3'teki inmeli bireylerin üst ekstremite pozisyonlarının denge ve yürüyüşü etkilemediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine how upper extremity positions effect balance and gait functions in stroke individuals and to compare them with healthy controls. Thirty two stroke individuals (mean age: 52,1±10 yrs) who having 7 and above according to the Hodkinson Mental Test, were included in the study and compared with 16 healthy controls (mean age: 52,1±10 yrs). Stroke individuals were divided into two groups according to their Brunnstrom stage: stage 1 (n=16); stage 3 (n=16). Tinetti Balance Assessment Tool and Functional Reach Test were used to measure balance ability and gait characteristics of both stroke individuals and healthy controls. Healthy controls were instructed to take position in Brunnstrom Stage 1 and Stage 3 during the assessments. All measurements just used in this study were done by the same physiotherapist. The results of this study that stroke individuals having stage 1 or stage 3 according to Brunnstrom showed decreased balance and gait functions compared with healthy controls (p≤0,05) However, while stroke individuals in stage 1 and stage 3 compared in terms of balance and gait functions, no significant differences were found (p≥0,05). The findings indicate that upper extremity positions don't lead to negative effects on balance and gait functions in stroke individuals.