18-24 yaş arası gençlerde günlük yaşam aktivitesi ile bel ağrısı arasındaki etkileşim
Interaction between daily life activity and lumbar pain in the youth between 18-24 years
- Tez No: 537511
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN KEREM ALPTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Lumbar Pain, MET Value, Physical activity
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: 18-24 yaş arası gençlerde günlük yaşam aktivitesi ile bel ağrısı arasındaki etkileşim. Gereç ve yöntemler: Veriler iki ana kısımdan oluşan anket formu ile toplandı. Anketler gönüllü üniversite öğrencileri tarafından dolduruldu. Anketle bireylerin bel ağrılarının günlük yaşamdaki etkilerini ve günlük yaşamdaki fiziksel aktivitelerin sıklığıyla birlikte toplam fiziksel aktivite değerleri yani toplam MET değerleri sorgulandı. Çalışmaya 200 ü ilaç kullanmayan ve herhangi sistemik kronik hastalığı bulunmayan denek katıldı. Yaş ortalaması 21,48 dir. Deneklerin 98 ( yüzde 49)i erkek, 102(yüzde 51) i kadındı. Bireylerin yüzde 12 si minimal aktif ve bel ağrısı yaşamında önemli bir problem oluşturmuyor, yüzde 29,5 ü minimal aktif ve bel ağrısı yaşamını hafif derecede kısıtlıyor, 34.5 minimal aktif ve bel ağrısı günlük yaşamını ileri derecede etkiliyor, yüzde 9 minimal aktif ve bel ağrısı nedeniyle yaşamı ileri derecede kısıtlıyordu. Bireylerin yüzde 0,5 i çok aktif ve bel ağrısı yaşamında önemli bir problem oluşturmuyor, yüzde 2 si çok aktif ve bel ağrısı yaşamını hafif derecede kısıtlıyor, yüzde 7,5 çok aktif ve bel ağrısı günlük yaşamını ileri derecede etkiliyor, yüzde 5 çok aktif ve bel ağrısı nedeniyle yaşamı ileri derecede kısıtlıyordu.Bel ağrısı hareketlerde kısıtlamayı sebep olan, ayakta durmayı, bazen oturmayı dahi zorlaştıran toplumda aktif bir şekilde yaşayan bireylerin yüzde 80 inde hayatının bir döneminde şikayet oluşturan ağrıdır. Bel ağrısının sağlığın dışında iş gücünün kaybı açısından da öneminin çok olduğunu görürüz. Aynı zamanda hareketli yaşam tarzı olan kişilerde şiddetli fiziksel aktiviteler ve fazla zorlamalar sonucunda ya aşırı yorgunluk mekanik streste iş gücü ve motivasyonda düşüşe sebep olarak kişilerde günlük yaşamda olumsuz etkiyi artırabilir. Bende bu konuda üniversitelerde genç bireyler üzerindeki fiziksel aktivitelerin ve günlük yaşamdaki bel ağrısının birbiri üzerideki etkilerini inceledim. Verilere göre günlük yaşam aktivitesi ve buna bağlı olan toplam fiziksel aktivite değeri olan MET değeri arttıkça hastalarda bel ağrısının günlük yaşama etkiside artıyordu. Bu ikisi arasında korelasyon değeri orta dereceli olmakla beraber doğru orantı sonucu veriyordu. Pearson korelasyon değeri 0,503 (doğru orantı) çıkmıştır. Anahtar Kelimeler : Bel Ağrısı, MET Değeri , Fiziksel Aktivite
Özet (Çeviri)
Physical Therapy and Rehabilitation , Master Degree Program Supervisor: Assoc. Prof. Hasan Kerem ALPTEKİN July 2018, 60 Objective: Interaction between daily living activity and back pain in young people aged 18-24. Materials and methods: The data were collected by a questionnaire consisting of two main parts. Surveys were completed by volunteer university students. In the questionnaire, the total physical activity values, ie the total MET values, were questioned, together with the effects of the individual's backache in daily life and the frequency of physical activity.Results: The study included 200 subjects who did not use medication and who did not have any systemic chronic disease. The average age is 21,48. 98 (49 percent) of the subjects were male and 102 (51 percent ) were female. 12 percent of the individuals are minimally active and do not constitute a significant problem in low back pain, 29.5 percent are minimally active and back pain is mildly restricted, 34.5 are minimally active and back pain affects daily life further, 9 percent. İt was limiting life to advanced degrees.0,5 percent of the individuals are very active and the back pain does not constitute a significant problem in life, 2 percent is very active and restrains the life of the back pain mildly, 7.5 percent is very active and back pain affects the everyday life, 5 percent He was limiting his life to life because of back pain.Low back pain is a pain that causes restriction in movements, 80 percent of individuals who are actively living in a society that makes standing, sometimes difficult to sit down complain about at some point in their life. Apart from the health of the back pain, we also see that there is a lot of importance in terms of loss of work power. At the same time, people with mobile lifestyles can experience adverse effects in everyday life by causing severe physical activity and excessive strain, resulting in excessive fatigue, mechanical stress, and reduced motivation. I have studied the effects of physical activity on young individuals and back pain in daily life in universities. According to the data, daily life activity and related total physical activity value, MET value, increased in patients with daily lumbar pain. The correlation between these two was moderate, but the right ratio was the end result. The Pearson correlation value was 0.503 (right proportion).