Kronik non-spesifik boyun ağrısının aerobik kapasiteye etkisi
Effect of chronic non-specific neck pain on aerobic capacity
  1. Tez No: 537512
  2. Yazar: ÖZLEM MENEVŞE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ ALTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Boyun ağrısı, aerobik kapasite, nonspesifik, VO2max, Bruce, Neck pain, aerobic capacity, nonspecific, VO2max, Bruce
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmanın amacı kronik non-spesifik boyun ağrısının aerobik kapasite üzerine etkisini incelemektir. Çalışmada non-spesifik boyun ağrısı tanısı almış, 20-40 yaş arası, en az 1 yıldır boyun ağrısı şikayeti olan 52 kadın ile 52 sağlıklı kadın olmak üzere toplam 104 birey değerlendirilmiştir. Olguların, ağrı şiddeti; Görsel Ağrı Skalası(GAS), özürlülük düzeyleri; Boyun Özür Göstergesi(BÖG) ve aerobik kapasiteleri; Bruce Treadmil Test Protokolü ile değerlendirilmiştir. Hasta grubunun yaş ortalaması 31.04 ± 5.65 yıl, kontrol grubunun yaş ortalaması 31.33 ± 5.10 yıldı. Hasta grubunda ağrı şiddeti ortalaması 5.86 ± 1.11cm, hastalık süresi ortalaması ise 4.72 ± 4.20 yıldı. Hasta grup ile sağlıklı grup arasında VO2max değerleri arasında anlamlı farklılık yoktu (p>0,05). Ancak kronik boyun ağrılı bireylerde, BÖG skorları ile VO2max değerleri arasında negatif yönlü anlamlı ilişki bulundu (p=0,012). Ayrıca hasta grubunda ağrı süresi ile BÖG skorları arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki tespit edildi (p=0,026). Çalışma sonucunda kronik non-spesifik boyun ağrısı olan kadınlarda boyun özürlülük derecesi arttıkça aerobik kapasitenin azaldığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was planned to examine the effect of chronic non-specific neck pain on aerobic capacity. In this study fifty-two women with chronic non-specific neck pain and fifty-two healthy women were evaluated. The age of the participants ranged from 20 to 40 years. A Visual Analog Scale was used to assess pain intensity. To evaulate disability levels of the subjects the Neck Disability Index(NDI) was used. Bruce Treadmill Test Protocol was used to measure aerobic capacity. The mean age of the patients with chronic non-specific neck pain was 31.04 ± 5.65 years and the mean age of the healthy controls 31.33 ± 5.10 years. The mean neck pain intensity was 5.86 ± 1.11 cm, the mean disease duration was 4.72 ± 4.20 years. There was no statistically significant difference between the two groups in terms of VO2max values (p> 0.05). But there was a negative correlation between NDI scores and VO2max values of the patient group (p = 0,012). In addition there was a positive correlation between pain duration and NDI scores in the patient group (p = 0.026). As a result of the study, in women with chronic non-specific neck pain, the aerobic capacity was found to decrease as the neck disability levels increased.